NavMenu

Stopa softverskog piratstva u BiH pala na 68% - Domaća privreda i dalje trpi veliku štetu

Izvor: Pristop BH Utorak, 29.05.2007. 13:14
Komentari
Podeli

Stopa nelegalnog softvera instaliranog na personalne računare u Bosni i Hercegovini u 2006. godini smanjila se za daljih 1% u odnosu na godinu ranije i iznosi 68%. I pored trenda opadanja stope softverskog piratstva, gubici koje softversko piratstvo uzrokuje povećali su se za milion dolara te ukupno iznose 14 miliona dolara.

Promatrajući cijelu regiju Centralne i Istočne Europe (68%), Bosna i Hercegovina je na regionalnom prosjeku. U užoj regiji, BiH drži deseto mjesto, nakon Mađarske (42%) i Slovenije (48%), Hrvatske (55%) dok sa višim stopama piratstva slijede, Makedonija (69%), Bugarska (69%), Rumunija (69%), Albanija (77%), Srbija (78%) te Crna Gora (82%).

Ovo su samo neki od zaključaka četvrte Globalne studije o stopama softverskog piratstva, koju je danas predstavilo udruženje Business Software Alliance (BSA). Ovu nezavisnu studiju za BSA je proveo IDC, vodeća istraživačko-analitička kuća svjetske IT industrije.

Prema posljednjoj Studiji o ekonomskim posljedicama softverskog piratstva, koju je za BSA također proveo IDC, smanjenjem stope softverskog piratstva za samo 10%, Bosna i Hercegovina bi do 2009. ostvarila povećanje godišnjeg prihoda u IT oblasti za dodatnih 97 miliona dolara, povećanje godišnjih poreznih prihoda za novih 14 miliona dolara, te otvaranje 1400 novih radnih mjesta u sektoru informatičkih tehnologija.

"Trend smanjenja stope piratstva u Bosni i Hercegovini, rezultat je, prije svega, podizanja javne svijesti i senzibiliteta u pogledu štetnosti piratstva, naročito u poslovnom sektoru, kako među firmama koje se bave prodajom računarske opreme, tako i među firmama korisnicima.

Još uvijek visoka stopa piratstva u BiH od 68% uzrokuje gubitak prihoda od čak 14 miliona dolara. Zbog toga je neophodno nastaviti sa maksimalnim naporima kako bi se ovaj trend pada stope piratstva ne samo zadržao, nego i ubrzao, jer se na taj način ostvaruju značajne koristi i direktni doprinosi razvoju bosanskohercegovačke privrede", rekao je Džemil Sabrihafizović, pravni savjetnik BSA u Bosni i Hercegovini i dodao "U prošloj 2006. godini organizirali smo edukativnu kampanju, kao i treninge za predstavnike institucija nadležnih za provođenje zakona koji reguliraju ovu oblast, i sigurno su te aktivnosti doprinijele smanjenju stope piratstva u BiH. Mi ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima, ali i na pokretanju postupaka protiv učesnika u nelegalnom prometu softvera."

Sljedeći grafikon prikazuje stope piratstva u regiji centralne i istočne Evrope (CEE).

Globalni rezultati studije o stopama softverskog piratstva

Prosječna stopa softverskog piratstva u svijetu i dalje je ostala na 35%, dok su globalni gubici porasli za čak 15% i iznose vrtoglavih 40 milijardi američkih dolara. Širom svijeta, na svaka dva dolara koja se ulože u legalan softver, jedan se dolar izgubi na nelegalnom softveru. Najveći napredak u posljednje tri godine na svjetskom nivou pokazuju Kina, čija je stopa pala za 10%, te Rusija, u kojoj je stopa manja za 7%. Od 102 zemlje u kojima je provedeno istraživanje, pad softverskog piratstva zabilježen je u 62 zemlje, a rast u 13 zemalja.

„Idemo naprijed, to je dobra vijest, no unatoč tome, još uvijek imamo mnogo posla kako bismo smanjili neprihvatljive nivoe piratstva“, rekao je Robert Holleyman, predsjednik i CEO BSA. „Gubici u 2006. su značajni i zasigurno će se negativno odraziti na zaposlenost u IT industriji, prihode kompanija, ali i na budžete određene za daljnje inovacije i razvoj novih tehnologija.“

Evropska Unija je u 2006. zadržala stopu softverskog piratstva od 35%, kao i u godini ranije. Ipak, gubitak zbog softverskog piratstva smanjio se za milion dolara i iznosi 11 miliona dolara.

Globalna studija o stopama softverskog piratstva odnosi se na sve softverske pakete koji se koriste na personalnim računarima – uključujući desktop, prijenosne i džepne računare. Studijom nisu obuhvaćene druge vrste softvera, kao što je softver koji se koristi na mainframe računarima ili serverima. IDC je koristio vlastite statistike o softverskim i hardverskim isporukama te angažirao IDC analitičare u 50 zemalja koji su potvrdili trendove softverskog piratstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.