Izvor: Klix | Utorak, 24.02.2015.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Blogger.ba nastavlja rad - Novi vlasnik novosadska agencija "PRpepper"

Iako je početkom januara najavljeno njegovo gašenje, najpopularniji blog u BiH servis Blogger.ba ipak će nastaviti svoj rad. Zahvaljujući interesovanju poznate novosadske blogerice Dragane Đermanović, njena kompanija "PRpepper" akvizirala je Blogger.ba.

Blogger.ba je prvi i najveći bosanskohercegovački blog servis, koji je pokrenut u novembru 2004. godine. Svojevremeno je bio jedan od najposjećenijih bosanskohercegovačkih veb sajtova, a najavljeni prestanak rada 1. marta ipak se neće desiti.

- Ovo za mene nije akvizicija ili kupovina, već prilika da unaprijedim blogosferu. Mnogi bi takvu priliku odbili i da im plate, ja sam platila da bih je dobila. Za mene je ovo veliki lični i profesionalni poduhvat. Blogosfera je zapuštena, blogeri su mnogo manje povezani nego 2009. ili 2010. godine, a njihov doprinos razvoju javnog dijaloga možda nikad nije bio potrebniji društvu - kazala je Đermanović.

Ona najprije želi pomoći blogerima u BiH da iskoriste potencijal koji imaju.

- Meni je blog donio mnogo. Zahvaljujući blogu posjetila sam brojne konferencije, dobila mnoge poslovne ponude, povezala se sa hiljadama ljudi u regionu i svijetu i što je najlepše - pišući sam učila. Željela bih pomoći blogerkama i blogerima da slično iskoriste potencijal koji imaju. Do blogova sam veoma sentimentalna i u razvoj platforme Blogger.ba ću sa svojim timom uložiti mnogo znanja, resursa i sigurno mnogo sebe - tvrdi srbijanska poduzetnica.

Planovi i daljnji razvoj Blogger.ba


Iskustvo blogerki i blogera će biti bitno poboljšano, kako u smislu unosa i kreiranja postova, tako i u dijelu čuvanja i unosa multimedijalnih sadržaja i povezivanja sa društvenim mrežama (takozvani "social share"). U pripremi je i kompletno novi set blog tema, uz mogućnost jednostavne izmjene i prilagođavanja blog tema potrebama svakog pojedinačnog blogera. Blogeri će postati apsolutni vlasnici svog blog prostora! Reklame oglašivačkih mreža pojavljivat će se samo ako to bloger želi, ako to lično omogući oglašivačkim mrežama, zadržavajući za sebe cjelokupnu zaradu koju svojim blogom ostvari. Sve pobrojane izmjene bit će postavljene na novoj serverskoj infrastrukturi, pa će blogovanje biti brže, efikasnije i čitaocima blogova pružit će više zadovoljstva. Ove su izmjene planirane već u prvim mjesecima preuzimanja projekta Blogger.ba.

Dragana Đermanović poručuje da će se raditi i na dodatnom povezivanju blogera i blogerki, povećanju vidljivosti i posjeta blogovima, a pripremaju i brojna druga prijatna iznenađenja, kao što su pozivi za konferencije i putovanja, zarada od blogovanja preko "BeeShaper" servisa, dodatna edukacija i brojne druge mogućnosti.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.