Izvor: biznis.ba | Ponedjeljak, 23.02.2015.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH novom uredbom naplaćuje cestarinu prilikom registracije vozila

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici u Sarajevu donijela Uredbu o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Pavo Boban izjavio je za Fenu da su novom uredbom predviđene suštinske promjene, a one se odnose, prije svega, na usklađivanje sa klasifikacijom motornih vozila koja je propisana direktivama EU, te način obračuna i utvrđivanja visine naknade.

- Visina naknada bi trebala ostati približno ista kao i dosad, tu nismo ništa mijenjali iz razloga što eventualno neke promjene u visini naknada trebamo uskladiti sa Republikom Srpskom - istakao je Boban.

Uredbom koja je bila u primjeni i na snazi od 2010. kada je donesen i Zakon o cestama Federacije BiH, propisane su odgovarajuće naknade koje su usklađene sa visinama naknada u Republici Srpskoj kako bi bile ujednačene obaveze plaćanja na razini BiH.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Boban je dodao da je razlog za donošenje nove Uredbe o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila i činjenica da se uredba nije primjenjivala u punom kapacitetu i da je primjetan pad prihoda po tom osnovu što je bio znak da nešto žurno treba mijenjati.

- Zbog toga će se mijenjati način obračuna i način kontrole i praćenja primjene uredbe tako da se očekujemo više discipline, povećanje izvornih prihoda po tom osnovu i ustvari znatno više reda - dodao je Boban.

U okviru ove aktivnosti donijet će se i pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima rada, organizacijskim i drugim uvjetima za rad stanica za tehnički pregled vozila kojim će se osigurati potpuna kontrola propisane visine naknade i plaćanje na odgovarajući jedinstveni račun otvoren za ove namjene.

- Što se tiče paradoksa, da se povećava broj registriranih vozila, a da istovremeno opada visina prikupljenih sredstava po tom osnovu, to i jeste glavni razlog što mijenjamo uredbu i način kontrole i praćenja primjene uredbe. Uvjereni smo da ćemo novim modelom zaustaviti taj trend. Analizirajući postojeće stanje zajedno s konsultantima koji su radili na studijskom istraživanju, došli smo do spoznaje da u ovom dijelu imamo znatno veći potencijal, te da će primjenom nove uredbe i pravilnika prihodi po ovom osnovu značajno porasti - dodao je Boban.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.