NavMenu

Uvođenje niže stope PDV-a u BiH ne znači i da će proizvodi biti jeftiniji

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 23.02.2015. 13:49
Komentari
Podeli
Konačnu odluku o eventualnim izmjenama zakonskih rješenja iz oblasti indirektnih poreza treba donijeti tek nakon sagledavanja svih aspekata i urađenih kvalitetnih analiza, jer se poreznom politikom, posebno u smislu stopa PDV-a, ne rješavaju socijalna pitanja – ocijenio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević.

Napominje da porezna politika jedne zemlje mora biti u službi prikupljanja prihoda, a jednom prikupljeni prihodi se kroz odgovarajuće nivoe vlasti mogu većim dijelom usmjeriti, između ostalih, i socijalno ugroženim kategorijama društva.

- Čak i uvođenje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice ne znači nužno da će ti proizvodi biti jeftiniji na tržištu BiH, jer je formiranje cijena slobodno, a država ne može nikoga prisiliti da za smanjenje poreskog opterećenja smanji i finalnu cijenu svog proizvoda na tržištu – rekao je Kovačević, komentirajući najavu Vlade RS-a da će uputiti inicijativu Upravnom odboru UIO za izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojima se predlaže da se umjesto dosadašnje jedinstvene stope PDV-a, od 17%, uvedu dvije stope PDV-a, i to standardna stopa PDV-a od 22% i niža stopa PDV-a od 10%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.