Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 23.02.2015.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Qatar Airways" mogući kupac "Croatia Airlinesa"

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Vlada Hrvatske je odlučila opet potražiti strateškog partnera za kompaniju "Croata Airlines". Nakon propalog natječaja iz 2013. godine za kupca hrvatske nacionalne aviokompanije, na koji se nije javio nitko, ovaj put će u potrazi za strateškim partnerom angažirati IFC, investicijski fond Svjetske banke.

A strateški partner je više nego nužan "Croatia Airlines"-u koji će teško preživjeti bez njega. Svjesni su toga u Vladi, a na to upozoravaju i stručnjaci iz avioindustrije, piše "Večernji list".

Jedan od njih je i Alen Šćuric, urednik i stručni kolumnist časopisa za zračni promet "Aeronautika" i stručni savjetnik Hrvatskog sindikata prometnih pilota koji je u opširnoj analizi, poslanoj, među ostalim, i Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, iznio najbolje opcije kupaca "Croatia Airlines"-a.

Situacija za "Croatia Airlines", navodi Šćuric, vrlo je loša. Nekad najjača aviokompanija u regiji, svedena je na hrvatsko tržište, a velika joj je prijetnja postao "Air Serbia", kojemu je strateški partner postao moćni "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Air Serbia" je od prosinca prošle godine uveo četiri leta dnevno na relaciji Zagreb-Beograd-Zagreb i tako odvlači putnike CA.

Privatizacija "Adria Airways"-a dodatna je prijetnja hrvatskom avioprijevozniku. Slovenci su već o prodaji "Adrie" razgovarali s "Qatar Airways"-om, od "Etihad"-a još moćnijom arapskom aviokompanijom. Šćuric navodi da, nakon što je "Etihad" udario na regiju preko "Air Serbia", i ako "Qatar" pokrene regionalne linije preko "Adrie" i Ljubljane, za "Croatia Airlanes" više sigurno neće biti mjesta. Jedini izlaz je da netko kvalitetan hitno kupi "Croatiu".

"Qatar" u Adriji zatvorio bi i tu mogućnost i u tom slučaju CA ne bi imala nikakve budućnosti pa čak i da je kupi neki drugi jak igrač.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.