NavMenu

NIS pronašao naftu u Obudovcu kod Šamca

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 23.02.2015. 12:25
Komentari
Podeli
Naftna industrija Srbije (NIS) i partnerska kompanija pronašli su naftu u Posavini u Republici Srpskoj, izjavio je danas Tanjugu ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

To je za Republiku Srpsku itekako važna i dobra vijest, poručio je Đokić i dodao da je nafta nađena u naselju Obudovac u Posavini (opština Šamac).

- To za nas nisu male količine, ali za NIS kao kompaniju, te količine još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte - kazao je Đokić i dodao da su zato potrebna dodatna istraživanja, da se utvrdi da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpiti sa te bušotine.

- Istražne radove treba nastaviti da bi buduća eksploatacija nafte bila ekonomski opravdana i rentabilna - kazao je Đokić.

Bušotina u Obudovcu je aktivna, na njoj se i sada radi i istražuje, istakao je ministar, ali nije mogao precizira kada bi mogla početi eksploatacija nafte u Republici Srpskoj, dok se ne obave dodatna istraživanja.

Prema njegovim riječima, uzet je uzorak od 5.000 tona i ta količina je sada na analizi koja, a prvi rezultati govore da je ta nafta dobrog kvaliteta i da se može koristiti u daljem procesu proizvodnje.

Đokić je najavio da će narednih dana sa NIS-om biti sklopljen aneks ugovora o koncesiji za te istraživačke radove.

Za istraživanje nafte u Republici Srpskoj NIS je sa ruskom kompanijom "Zarubežnjeft" osnovao zajedničko preduzeće "Jadran-Naftagas".

To preduzeće je sa resornim ministarstvom iz Republike Srpske 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa. Koncesija je dobijena na period od 28 godina - tri godine za istraživanja i 25 godina za period eksploatacije.


Ovim Ugovorom "Jadran Naftagas" se obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske vrše se više od 100 godina, a iako postoji odredeni broj bušotina sa pojavama nafte i gasa, još uvek nema otkrivenih komercijalnih ležišta nafte.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.