NavMenu

Nove šanse za gasovode prema BiH

Izvor: Nezavisne novine Subota, 21.02.2015. 10:53
Komentari
Podeli

Energetska zajednica zainteresovana je za realizaciju devet energetskih projekata u BiH i uprkos političkim blokadama u BiH oni nisu zaustavljeni jer se radi o projektima od regionalne važnosti.

Kako je pojasnila Barbova Jaksova, portparol Sekretarijata Energetske zajednice, sa sjedištem u Beču, četiri projekta su u oblasti proizvodnje električne energije, dva u oblasti prenosa električne energije, te tri u oblasti gasne infrastrukture. Najvažniji projekti odnose se na gasnu infrastrukturu, odnosno gasovod iz Hrvatske ka Brodu i Zenici, zatim konekciju Ploče - Mostar -Sarajevo - Travnik, te konekciju Lička Jesenica - Bosanska Krupa.

Ona je rekla da će Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, naredne srijede biti u bh. parlamentu u Sarajevu, gdje će se razgovarati o aktivnostima Energetske zajednice.

"Trenutno se pregovara o dobijanju sredstava za rekonstrukciju električne infrastrukture na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom. Planirana konekcija će biti važna za razvoj iskorištenja hidropotencijala", rekla je ona, napomenuvši da će odluka biti donesena u avgustu ove godine.

U Ambasadi SAD ističu da BiH ima mogućnost da kroz pomenutih devet projekata bude dio gasnog prstena Energetske zajednice, što bi, kako ističu, dovelo do veće bezbjednosti u snabdijevanju. Istakli su da SAD smatraju da je jedan od najvažnijih projekata gasovodna konekcija BiH sa Hrvatskom, čime bi bio olakšan pristup evropskoj gasnoj mreži.

- Ovaj gasovod bi u BiH ulazio u Brodu i išao na jug do Zenice, gdje bi se povezao sa postojećim gasovodom. EU je ranije ponudila finansiranje studije izvodljivosti ovog projekta. Nažalost, ta studija je blokirana zbog unutrašnje politike u BiH - istakli su oni.

U međuvremenu, Vladimir Putin, ruski predsjednik, i Viktor Orban, mađarski predsjednik, razgovarali su o alternativama za Južni tok, a u opticaju su tri alternative - među kojima je najizglednija konekcija sa gasovodom u Turskoj, koju Rusija želi da gradi sa Turskom.

- Dio gasovoda možemo realizovati koristeći naša zajednička preduzeća s Mađarskom i Srbijom - rekao je Putin.

I mediji su pisali o mogućnosti priključenja Srbije na taj novi gasovod, ali spominje se i nedavna ponuda Džozefa Bajdena, američkog potpredsjednika, srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću da SAD pomognu da se Srbija priključi na zapadne gasne izvore.

U odgovoru na pitanje "Nezavisne" da li SAD nude i BiH sličnu mogućnost, u Ambasadi SAD su istakli da je energetska bezbjednost spoljnopolitički prioritet SAD i evropskih saveznika i partnera, te da je potrebno zajedno raditi na integrisanju energetskog tržišta u Evropi, smatrajući da BiH treba da istraži sve razumne opcije koje joj stoje na raspolaganju.

- Ona treba da diverzifikuje snabdijevanje energentima, a ograničavanje na samo jednog velikog dobavljača i ignorisanje drugih povoljnih energetskih projekata nije u interesu građana BiH - naveli su oni.

Smatraju da bi BiH trebalo da se poveže i na potencijalne nove gasovode poput Transjadranskog gasovoda i terminala tečnog prirodnog gasa na Krku.

- U proteklih nekoliko godina BiH sve više kasni sa ispunjenjem svojih obaveza. Ukoliko su bh. političari istinski privrženi ekonomskom rastu u BiH, trebalo bi da implementiraju sve preostale obaveze prema Energetskoj zajednici bez ikakvih daljih odgađanja - naveli su oni.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Ðokić izjavio je u petak (20. februar 2015. godine) u Beogradu, gdje je učestvovao na skupu o energetici u regionu, da je RS kao strateški projekat sebi postavila za cilj gasifikaciju, računajući svojevremeno na krak "Južnog toka koji bi išao kroz Srbiju, kao i krak prema Republici Srpskoj, preko kog bi se snabdijevala na samo RS, već i BiH ili njen veći dio.

Prema njegovim riječima, iako je "Južni tok" došao u krizu, RS ne gubi nadu da postoje rješenja za ovo pitanje, možda ne na način kako je bilo zamišljeno, već na neki koji bi bio prihvatljiv svima. On je istakao da je RS zainteresovana da bude dio projekata kojim bi se region obezbijedio gasom i spremna je da participira u njima. Dodao da RS još nije bila u prilici da razgovara o konekciji Srpske na Turski tok.

- Raduje nas da se otvara mogućnost za novi projekat i da se ne dovodi u pitanje krak prema RS. Svakako ćemo pratiti šta će uraditi Srbija i to pitanje rješavati u punoj saradnji sa Srbijom - rekao je Ðokić za "Nezavisne".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.