NavMenu

Uvedene nove tehnike liječenja na Klinici za intenzivnu njegu u Banjoj Luci

Izvor: Nezavisne novine Subota, 21.02.2015. 10:05
Komentari
Podeli

(Foto: Piotr Pabijan /shutterstock.com)
Klinika za intenzivnu njegu Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra (UKBC) u Banja Luci uvela je dvije nove tehnike liječenja kritično oboljelih pacijenata - invazivna metoda hemodinamskog monitoringa i minimalno invazivni menadžment putem vazdušnih talasa.

Prvom metodom kontrolišu se srce, cirkulacija, krvni pritisak, dok se druga tehnika koristi ukoliko je pacijent zavistan od mehaničkog ventilatora, za mijenjanje cijevi.

Doktore u UKBC danas je o ovim metodama edukovao specijalista pulmologije i intenzivne medicine i šef kardiorespiratorne jedinice intenzivne njege Univerzitetske klinike u Hajlderbergu Joakim Majer, koji je i predavač na Medicinskom fakultetu u Banja Luci, kao mentor za subspecijalizaciju iz oblasti intenzivne terapije.

Majer je novinarima u Banja Luci rekao da mu je ovo treća posjeta ovoj kliničkoj ustanovi, da se mnogo toga promijenilo, jer doktori imaju mnogo bolju opremu, a njihova motivacija za liječenje pacijenata je na visokom nivou.

On je dodao da je za doktore koji rade u intenzivnoj njezi veoma važno da svi rade zajedno, jer je ta oblast kompleksna i zahtijeva znanje iz cjelokupne medicine.

Navodeći da je veoma bitno održavati dobre treninge za doktore i medicinsko osoblje, Majer je rekao da bi sljedeći cilj trebalo da bude "da se ukomponuju kompetencije doktora, srednjeg stručnog osoblja i opreme u jednu cjelinu", ali da je to izazov u cijelom svijetu.

Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKBC Darko Golić istakao je važnost Majerove posjete, navodeći da je to doktor sa velikim znanjem, od koga se puno može naučiti.

- Ove godine omogućeno je za pet mladih doktora da odu na subspecijalizaciju iz ove grane medicine, koja je izuzeno sofisticirana i traži najbolje doktore koji u momentu moraju donijeti jako teške odluke od kojih zavisi život pacijenta - rekao je Golić.

Prema njegovim riječima, intenzivna medicina u Republici Srpskoj ne zaostaje za zemljama iz okruženja, a to potvrđuju i podaci o broju preživjelih pacijenata koji su bili u kritičnim situacijama i komplikacijama.

Anesteziolog i pomoćni direktor za medicinska pitanja u UKBC u Banja Luci Jadranka Vidović izrazila je nadu da će se saradnja sa Majerom nastaviti, jer je edukacija doktora izuzetno značajna, zbog podizanja kvaliteta bolničke usluge.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.