NavMenu

Opština Bratunac uzima kredit od 900.000 KM

Izvor: eKapija Subota, 21.02.2015. 09:14
Komentari
Podeli

(Foto: facebook.com/bratunac)
Odbornici Skupštine opštine Bratunac donijeli su odluku o kreditnom zaduženju ove lokalne zajednice u iznosu od 900.000 KM za sufinansiranje izgradnje novog objekta Doma zdravlja i za razvoj poljoprivrede, odnosno sistema za navodnjavanje. Kredit će biti otplaćivan pet godina uz kamatu od 8,5%, a grejs period je šest mjeseci.

Obrazlažući razloge za kreditno zaduživanje, načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je ova opština jedna od devet koja će iskoristiti sredstva od međunarodnog kredita koji je dobila Republika Srpska za rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i jedina u kojoj će se graditi nova zgrada Doma zdravlja.

- To je investicija vrijedna oko 2 mil KM i potrebno je da opština obezbijedi trećinu sredstava, što ćemo na ovaj način učiniti. U februaru će biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova, jer su sve pripreme obavljene - pojasnio je Mlađenović.

On je dodao da opština Bratunac spada u red manje zaduženih, te da je ovog kreditnog zaduženja 300.000 KM namijenjeno za projekte poljoprivrede.

- Od toga 150.000 KM predviđeno je za završetak instalisanja sistema za navodnjavanje plantaža povrća i voća u svim bratunačkim mjesnim zajednicama. Preostalih 150.000 KM biće utrošeno za nabavku sadnica maline, koje će opština besplatno podijeliti uzgajivačima, koji proširuju ili formiraju nove plantaže i to će biti podsticaj razvoju malinarstva - rekao je Mlađenović.

Odbornici su danas donijeli i odluku o prihvatanju granta Evropske komisije od 1.916.713 KM za sufinansiranje realizacije projekta rekonstrukcije i sanacije bratunačkog gradskog vodovoda.

- Vrijednost tog projekta je 5,2 mil KM i ovih dana treba da krene njegova realizacija, jer je ugovor sa izvođačem već potpisan - rekao je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, opština Bratunac se za realizaciju ovog projekta prošle godine kreditno zadužila 1,4 mil KM.

- Dio vrijednosti projekta su ranije uložena sredstva na sanaciji vodovodne mreže i sa ovim grantom i prošlogodišnjim kreditom završavamo finansijsku konstrukciju koja omogućava potpunu rekonstrukciju i sanaciju gradskog vodovoda - pojasnio je Mlađenović.

Rok za realizaciju ovog projekta je 16 mjeseci, a sa njegovim završetkom dugoročno će biti riješeno pitanje vodosnabdijevanja Bratunca i omogućeno priključivanje novih potrošača, jer će kapacitet vodovoda moći da zadovolji 50.000 stanovnika.

Mlađenović je ocijenio da su rekonstrukcija i sanacija gradskog vodovoda i izgradnja savremenog objekta Doma zdravlja dvije najznačajnije i najveće investicije u bratunačkoj opštini u posljednjih 40 godina, javlja "Zvornik danas".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.