Izvor: Tanjug | Petak, 20.02.2015.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ukraden kod za praćenje mobilnih telefona

(Foto: I.Vukša)
Američki i britanski špijuni hakovali su internu mrežu najvećeg svjetskog proizvođača sim kartica i ukrali kodove koji im omogućavaju da širom svijeta prisluškuju komuniciranje putem mobilnog telefona, navedeno je u dokumentima koje je novinarima proslijedio bivši američki obavještajac Edvard Snouden, prenosi AP.

Upad u mrežu međunarodne kompanije "Gemalto" izvršila je zajednička jedinica američke Agencije za nacionalnu bezbjednost i britanskog vladinog štaba za komunikacije, bezbjednosne službe koja se bavi kriptografijom, naveo je juče internet portal Intersept, koji prenosi dijelove povjerljivog dokumenta GCHQ iz 2010, prenosi Tanjug. Obavještajne agencije uz pomoć ključa za dešifrovanje mogu da nadziru glasovne i data komunikacije ne tražeći za to odobrenje kompanija za telekomunikacije ili stranih vlada.

U najvažnijim "probnim" operacijama, GCHQ je u prva tri mjeseca 2010. godine uspjela da ukrade kodove provajdera bežične mreže u Srbiji, Avganistanu, Indiji, Iranu, Islandu, Tadžikistanu i Jemenu, ali je zabilježila neuspjeh u Pakistanu.

GCHQ je pratila imejlove više od 150 ljudi, uglavnom zaposlenih u kineskom gigantu "Huawei", ali i u kompanijama "Ericsson", "Nokia", "Yahoo", "Googl".

Globalni lider u digitalnoj bezbjednosti "Gemalto", sa sjedištem u Holandiji, proizvodi čipove za mobilne telefone i novu generaciju kreditnih kartica, a među klijentima te kompanije su "T-Mobile", "AT&T, Sprint", "Verizon" i oko 450 provajdera bežične mreže širom svijeta.

Kompanija posluje u 85 zemalja i godišnje proizvede oko dvije milijarde sim kartica.

Intersept navodi da "Gemalto" uopšte nije bio svjestan upada u sistem niti da su zaposleni u toj kompaniji bili meta špijunaže.

Izvršni potpredsjednik "Gemalta" Pol Beverli izrazio je duboku zabrinutost zbog tih navoda.

- Sada je najvažnije da shvatimo kako se to desilo kako bismo preduzeli sve mjere da se to više ne ponovi - rekao je Beverli.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.