NavMenu

Teslić u projektu zasada ljekovitog i aromatičnog bilja

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.02.2015. 13:52
Komentari
Podeli

U Opštini Teslić juče je prezentovan projekat "Eco food tura" koji podrazumijeva podizanje zasada ljekovitog i aromatičnog bilja na oglednom polju, koji bi trebao da doprinese razvoju same proizvodnje u ovoj oblasti i zapošljavanjе određenog broja ljudi, saopšteno je na zvaničnom sajtu Teslića.


Osim toga, kroz projekat je predviđeno da se instaliraju prerađivački kapaciteti, odnosno sušare i destilatori za finalizaciju proizvoda.

Prema riječima šefa Odjeka za razvoj opštine Teslić, Dragana Mišića, činjenica je da je na svjetskom tržištu lako prodati eterično ulje, ali ukoliko ga imate u dovoljnim količinama.

- Mi se nadamo da ćemo uspjeti u tome da zainteresujemo poljoprivredne proizvođače da na svojim parcelama uzajaju ljekovito bolje i omoguće porodici sticanje prihoda za život. Podizanje oglednog zasada ljekovitog i aromatičnog bilja na površini od 1ha je na jesen, čemu će prethoditi edukacija zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača kako bi se izbjegle početničke greške u samoj proizvodnji – naglasio je Mišić.

On je dodao da su u opštinskom budžetu već planirana podsticajna sredstva za ovu namjenu, tako da se očekuje velika zainteresovanost korisnika.

Asistent na projektu "Eko futura", Ivan Antunović, rekao je da je otkup u okviru projekta zagarantovan.

- U BiH je registrovana jedna mreža koja se zove "Agro-map" mreža. To je mreža sakupljača proizvođača ljekovitog aromatičnog bilja. Unutar te mreže sve firme rade proizvodnju sakupljanja i otkup ljekovitog i aromatičnog bilja. Korisnike iz opštine Teslić ćemo povezati u tu mrežu i oni će uzgajati proizvode koji su potrebni toj mreži – istakao je Antunović.


On dodaje da će projekat trajati dvije godine, anjegova vrijednost je 397,645 EUR.

Projekt "Eco food tura", finansira Evropska unija kroz Instrument za pred-pristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina, a implementira ga Udruga preduzetnika i poslodavaca Žepče (BiH), sa partnerima Lokalna razvojna agencija "Vjeverica" (RH), Opština Teslić (BiH), Agencija za razvoj Vukovarsko srijemske Županije HRAST (RH), Opština Drenovci (RH), Poljoprivredni fakultet Osijek (RH) i Osnovna Škola Ivan Meštrović Drenovci (RH).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.