NavMenu

Otmenost i luksuz domaćeg odijela - "Granoff" otvara novi pogon u Vogošći i zapošljava 180 radnika

Izvor: eKapija Srijeda, 18.02.2015. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com)
Sarajevska kompanija "Granoff", koja kreira i proizvodi luksuznu i otmenu mušku garderobu, u ovoj godini otvoriće u Vogošći novi pogon. U pravljenju modernih muških odijela posao će naći 180 radnika, rekao je u intervjuu za portal "eKapija.com" direktor "Granoff"-a Emir Granov.

Ova domaća firma, čija su odijela i košulje sinonim za eleganciju i prefinjenost, proglašena je za jednu od najkvalitetnijih i najbolje opremljenih fabrika u Evropi, čiji je kapacitet 500 košulja dnevno.

- Naš cilj od samog osnivanja je bio razvoj vlastitog visokokvalitetnog modnog brenda, koji će biti prepoznatljiv širom Evrope, na koji ćemo biti ponosni ne samo mi unutar firme, već cijela država i regija. Tako da je "Granoff" jedini brend kog zastupamo i razvijamo – kaže Granov.

Granov ističe da radom nastavlja dugogodišnju porodičnu tradiciju u proizvodnji tekstila, pa je bilo očekivano u kom će pravcu ići njegova karijera.

- Cilj je bio osnovati novu firmu koja ce se baviti isključivo proizvodnjom najkvalitetnijih odjevnih proizvoda.

Kaže da koriste 100% prirodne materijale i repromaterijale od renomiranih svjetskih proizvođača - "Ermenegildo Zegna"‚ "Cerutti 1881", "Albini", "Loro Piana", "Monti"... Npr. češljani pamuk firme "Monti" prilikom obrade obavezno prolazi niz procesa kao što su merceliziranje, stabiliziranje, sarforiziranje itd. Sve to u velikoj mjeri poboljšava kvalitet pamuka i stavlja ga visoko iznad konkurencije.

- Prirodni materijali su najprimjereniji ljudskom tijelu, nisu skloni alergijskim reakcijama, ne iritiraju žljezde koje luče znoj i neugodne mirise, tako da tijelo diše. Mana im je teže održavanje i slabije linije gužvanja, dok kod plijesterskih vlakana imate lakše održavanje i bolje linije gužvanja. Medijskim kampanjama pokušavamo da educiramo klijentelu u regionu koje su prednosti i mane takvih proizvoda. Mi ni u kom slučaju ne preporučujemo tkanine koje se dobijaju od naftnih darivata – ističe Granov.

(Foto: facebook.com)
Svila koja se koristi za izradu "Granoff" kravata stiže iz Italije, iz pogona najpoznatijih i najkvalitetnijih proizvođača svile - "Giussani Tessuti", "Canepa", koji osim sa "Granoff"-om surađuju i sa vrhunskim firmama visoke mode, kao sto su "Armani", "Versace", "Gucci", "Prada"...

Posjeta sajmovima u Mihnenu, Milanu, Parizu je redovna, kaže naš sagovornik. A posebno su ponosni na svoj dizajnerski dio.


- Jedan on bitnih ciljeva naše firme je bio osnivanje dizajnersko-razvojnog studija na koji smo jako ponosni. Tu razvijamo, konstruišemo i kreiramo nove modele najnovijom softverskom tehnologijom. Redovno šaljemo naše dizajnere na edukacije u inostranstvu, a oslanjamo se i na naše vanjske saradnike iz Italije - Mauro Zanceta i Pasquale Marzano. Oni su u svijetu mode poznati po suradnji sa kućama "Dolce&Gabanna", "Armani", "Salvatore Feragamo" i drugim – ističe Granov.

Rade i za druge brendove - švedski "J. Lindeberg", njemački "Hannover 96"...

- Imamo osam maloprodajnih objekata u BiH i zapošljavamo više od 150 ljudi. Nažalost, kupovna moć u našoj zemlji je mnogo mala, većina građana sebi ne može priuštiti luksuznu i kvalitetnu garderobu. Mi smo maksimalno prilagodili cijene našem tržištu.

A da je nužno da država zaštiti domaću tekstilnu manufakturu, saglasan je i Granov.

- Nažalost, regulativa još ne štiti domaću proizvodnju. Mnogo lakše je u BiH uvesti robu bilo kog kvaliteta, nego izesti sa svim neophodnim sertifikatima. Smatram da bi nadležne institucije trebalo više vremena da posvete zaštiti domaćeg proizvoda i kontroli uvoza roba sumnjivog kvaliteta.

Inače, "Granoff" je u Švajcarskoj zaštićen kao brend, i to prema Madridskoj konvenciji.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.