NavMenu

Kako pristupiti EFTA tržištu - Otvorene nove mogućnosti, što prije stvoriti uslove za izvoz robe animalnog porijekla

Izvor: biznis.ba Utorak, 17.02.2015. 13:04
Komentari
Podeli
Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA zemalja otvara nove mogućnosti trgovine i investicija na obje strane - izjavio je danas u Sarajevu ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer. Ambasador Maurer je zajedno sa zamjenicom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Erminom Salkičević - Dizdarević u Vanjskotrgovinskoj komori BiH otvorio seminar za poduzetnike organizovan radi promocije trgovine, a povodom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA zemalja (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska).

Ambasador Švicarske je ocijenio da je stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini došlo u pravo vrijeme, u momentu kada proces bosanskohercegovačke integracije u EU ulazi u novu fazu. Zbog toga se nada da će nova EU inicijativa i implementacija Sporazuma za rast i zapošljavanje, kao jedne od centralnih tački ovog procesa, biti uspješna.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević Dizdarević je izjavila da seminar ima za cilj da se naša privredna zajednica upozna o odredbama EFTA Sporazuma i sa mogućnostima koje se otvaraju za naše privrednike.

Navela je da se radi se o tržištu od 13 miliona stanovnika sa gotovo 900 mlrd EUR bruto domaćeg proizvoda, odnosno 68.000 eura dohotka po stanovniku.

- Dobra stvar koju smo kao zemlja u pregovorima uspjeli napraviti jeste tzv. asimetrija u liberalizaciji, a to znači da sa datumom stupanja na snagu ovog sporazuma, od januara ove godine, naši proizvođači mogu početi da izvoze u zemlje EFTA-e, dok će proizvođači iz zemalja EFTA-e tek do januara 2017. potpuno liberalizovati svoj ulazak na tržište BiH. Time smo osigurali prednost našim proizvođačima da suficit koji je već ostvaren u razmjeni sa zemljama EFTA-e dignemo na jedan novi nivo - kazala je Salkičević Dizdarević.

Naglasila je da već ostvarujemo suficit u razmjeni, te da ove dvije godine prelaznog perioda možemo značajno iskoristiti.

- U potpunosti smo liberalizovali tržište industrijske proizvodnje, značajna liberalizacija je postignuta u oblasti trgovine za proizvode u prehrambenoj industriji, odnosno prerađene proizvode u prehrambenoj industriji, a što se tiče proizvoda bazne prehrambene industrije, tu smo odradili bilateralne sporazume i liberalizacija je zaista ograničena na onaj nivo koji smo ostvarili sa EU. Znači, vodili smo računa o zaštiti domaćih potrošača u osjetljivim granama od značaja za BiH - dodala je Salkičević Dizdarević.

Za razliku od ranijih sporazuma koje je BiH imala sa zemljama u regionu i koji su imali negativnih implikacija na privredu u BiH, kako je kazao potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić, ovaj sporazum ni na koji način ne može štetiti privredi BiH.


- Ono što je bitno, jeste da BiH što prije ispuni uvjete za izvoz roba animalnog porijekla, jer dok se to ne ispuni, ove robe neće se moći plasirati na tržište EFTA zemalja, kao ni na tržište EU. To je suštinsko pitanje, kada će i ukojem roku BiH ispuniti te uslove, kako bi naši proizvođači mogli plasirati svoje robe na ovo tržište - dodao je Egrlić.

Današnji seminar, kako je dodao, prilika je da se privrednici upoznaju o Evropskom udruženju slobodne trgovine (EFTA) i kako pristupiti tom tržištu.

- Prije svega je neophodno žurno ispuniti uslove za izvoz u EU proizvoda animalnog porijekla, jer EFTA od nas traži ispunjenje istih uslova - dodao je Egrlić.

Naveo je zanimljiv podatak, da smo povećali izvoz namještaja za 100% u toku prošle godine na tržište Švicarske.

Seminar o temi "Mogućnosti unapređenja trgovinske saradnje i izvoza BiH na tržište zemalja EFTA" organizrali su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Sekretarijat EFTA-e i Vanjskotrgovinska komore BiH.

Naredni EFTA seminar će biti održan u Banjoj Luci, 19. februara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.