NavMenu

London dobija "biciklistički autoput"

Izvor: Capital Utorak, 17.02.2015. 08:37
Komentari
Podeli
U cilju veće gradske mobilnosti, u Londonu će uskoro biti sagrađen "biciklistički autoput". Ova staza duga 30 kilometara, bezbjedno odvojena od ostalog saobraćaja, povezivaće predgrađa istočnog i zapadnog Londona.

- Trideset kilometara biciklističke staze između istočnog i zapadnog dijela grada koji će prolaziti pored Londonske kule, Vestminsterske palate i Hajd parka - kazao je gradonačelnik britanske prijestonice Boris Džonson, najavivši početak radova za nekoliko sedmica.

Izgradnja "biciklističkog autoputa", čiji se troškovi procjenjuju na 217 mil EUR, trebalo bi da bude završena 2016. Sa svojih osam miliona stanovnika, od kojih se polovina svakodnevno sliva u centar na posao, bilo je hitno potrebno pronaći neko rješenja kako bi se saobraćaj rasteretio i smanjilo zagađenje.

Široke četiri metra, trase autoputa za dvotočkaše će omogućiti vožnju u oba smjera, kao i preticanje. Džonson je najavio i trasu u pravcu sjever-jug koja će biti duga oko pet kilometara.

- To će biti prava promjena za centar grada - navode investitori. Kao posljedica uvođenja 2003. godine naplate ulaska automobilom u centar grada, korišćenje bicikla je udvostručena u posljednjih deset godina. Budući da za motorizovani pristup centru treba danas platiti 11,50 funti, razumljivo je što se sve veći broj stanovnika opredjeljuje za bicikl kao sredstvo prevoza.


Procijenjuje se da će nakon izgradnje najavljenih biciklističkih autoputeva broj korisnika bicikla do 2026. porasti na 1,5 miliona. Takođe, u Londonu razmišljaju o pretvaranju pojedinih tunela metroa, koji se više ne koriste, u podzemne biciklističke staze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.