Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.02.2015.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH dostupan fond od 10 mil KM za projekte energetske efikasnosti

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
U sklopu programa Horizon 2020. raspisan je natječaj za podršku u razvoju projekata za inovativne, profitabilne i zajedničke održive investicijske planove i projekte u sektoru energetske učinkovitosti. Rok za dostavu prijedloga je 4. jun 2015. godine, prenosi portal Sogfbih.ba.

Riječ je o bespovratnim sredstvima u iznosu od 5 mil EUR (oko 10 mil KM) koji je namjenjen za projekte iz zemalja članica EU-a, a njemu pristup imaju i Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Island, Lihtenštajn, Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Iz Europske komisije očekuju da svaki milijun potpore iz Horizon 2020 mora osigurati investicije vrijedne 15 mil EUR.

Ovaj natječaj je otvoren s ciljem mobilizacije relevantnih interesnih skupina koje će osigurati stvaranje baze investicijskih projekata, razvoj studija izvodljivosti te inženjerskih alata za rješavanje legalnih i birokratskih pitanja, navode iz Europske komisije.

Podrška će se pružati javnim i privatnim projektnim prijedlozima poput javno-privatnih partnerstava za upravljanje infrastrukturom, energetskim uslužnim kompanijama (ESCO), maloprodajnim lancima, gradovima, malim i srednjim poduzećima, te industriji.

Da bi bili prihvatljivi, projekti moraju biti profitabilni, inovativni i održivi, te uz to imati dodanu vrijednost za širenje projekata dobre prakse, navode iz EK.

Prijedlozi projekta koji bi mogli biti podržani moraju se odnositi na rješenja vezana za privatne zgrade, infrastrukturu prodajnog tržišta energije koja uključuje pametne mreže, e-mobilnosti punjenja bodova, mreže javne rasvjete, mreža daljinskog grijanja...

Cilj ovog programa je da realizacijom projekata razviju vjerodostojnije baze profitabilnih, zajedničkih projekata te financijskih šema, kao i prikaz inovativnih financijskih rješenja, što će sveukupno dovesti do unaprjeđenja povjerenja investitora, prenio je portal Sogfbih.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.