Izvor: eKapija | Nedjelja, 15.02.2015.| 19:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvjesna gradnja podzemne garaže i trga u Sarajevu - Općina Stari Grad dobija kredit od 8,6 mil USD

(Foto: Starigrad.ba)
Saudijski fond za razvoj odobrit će Općini Stari Grad u Sarajevu kredit od 8,6 mil USD za realizaciju četiri projekta. Novac će biti odobren već na narednoj sjednici Odbora Fonda, najavili su u petak Mohammed Aldalilan i Sulaiman Alwotaid, predstavnici Fonda kojima su prezentovani projekti izgradnje podzemne garaže i multufinkcionalnog trga u ulici Avdage Šahinagića, sportske dvorane uz OŠ "Edhem Mulabdić", nadogradnja centralnog objekta Doma zdravlja Stari Grad i poboljšanje energetske efikasnosti zgrade Općine Stari Grad, saopćeno je na sajtu Općine.

Nakon prezentacije, predstavnici Fonda su sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem obišli ove četiri lokacije.

- Oni su posebno zadovoljni što ćemo odobrenim sredstvima finansirati projekte koji su od opšteg interesa za naše građane, odnosno što Općina rješava probleme građana iako bi se time trebale baviti druge, nadležne institucije. Pritom mislim na izgradnju školske sportske dvorane i nadogradnju Doma zdravlja - pojasnio je Hadžibajrić.

On je dodao da bi najkasnije za dva mjeseca mogao početi izbor izvođača radova na ovim projektima.

(Foto: Starigrad.ba)
- Rekli su nam da potpisivanje ugovora o odobravanju sredstava očekujemo za nekih dva mjeseca u Rijadu, a odmah nakon toga možemo krenuti sa daljnom procedurom - dodao je Hadžibajrić.

Sarajevska Općina Stari Grad će se kod Saudijskog fonda za razvoj zadužiti na period od 20 godina, uz petogodišnji grejs period i interes od 2%.

Podzemna garaža će, kako se ranije pisalo, biti izgrađena na površini od 3.500 m2. Imaće dvije etaže sa 155 parking mjesta. Nadzemni dio je planiran za gradnju trga i zelenih parkovskih površina sa sadržajima za djecu.

- Trg bi bio površine 4.950 m2. Predstavljao bi najveći trg u KS-u. Služio bi za održavanje kulturno-umjetničkih manifestacija tokom cijele godine. S obzirom na to da sami idemo u izgradnju garaža i uređenje trga, sav prihod od korištenja bi išao Općini - zaključio je Hadžibajrić.

Značaj izgradnje podzemne garaže je ogroman s obzirom na to da je najmanje parking prostora na području ove općine, kao i u Centru.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.