Izvor: Nezavisne novine | Subota, 14.02.2015.| 16:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U borbi protiv sive ekonomije "pod lupom" i rad inspektora u RS

Radna grupa za suzbijanje sive ekonomije, u okviru Odbora za reformu privrednog sistema, koji je formirala Vlada RS, svakodnevno analizira rad svih inspektora u RS, kako bi se snimilo stanje u ovoj oblasti i preduzele mjere za poboljšanje efikasnosti njihovog rada.

Ova radna grupa trenutno prati rad inspektora Poreske uprave RS, Inspektorata RS, zatim inspektora iz Uprave za igre na sreću RS, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS. Nakon "snimanja" stanja biće predložene mjere u cilju poboljšanja rada inspektora, ali i sadašnjih propisa, kako bi se dobilo na efikasnosti.

Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, kazala je da je ona vođa Pododbora za inspekcije, u Radnoj grupi za suzbijanje sive ekonomije.

- Mi sada užurbano i svakodnevno radimo na analizama svih inspektora u RS, dakle i Poreske uprave i Inspektorata i Uprave za igre na sreću i MUP-a, zajedno s tužilaštvom i predstavnicima iz Ministarstva pravde RS, snimamo stanje i predložićemo mjere u cilju poboljšanja rada inspektora i propisa koji postoje - rekla je Vidović.

Prema njenim riječima, nakon analize moći će se vidjeti šta je to što se mora promijeniti u propisima da bi inspekcija mogla mnogo efikasnije da radi.

- Mislim da ima veoma mnogo toga što treba promijeniti i sigurna sam da ćemo to u vrlo kratkom roku i uraditi - rekla je Vidović.

Inače, kako je ranije najavljeno, u RS bi ove godine trebalo da bude izmijenjeno više od 30 zakona, a sve to bi moglo biti posljedica onog što će od strane Odbora za reformu biti predloženo u narednom periodu.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, rekla je da je problem RS u svim sferama nesankcionisanje onih koji ne sprovode zakone koji su na snazi, od kojih je jedan dio dobrih zakonskih rješenja.

(Foto: vladars.net)
- Sindikat ocjenjuje da je za bilo kakvu aktivnost u bilo kojoj sferi potrebno uraditi temeljitu, nepristrasnu, stručnu, a ne političku analizu i to ne mogu raditi ministri i razni pomoćnici, nego stručnjaci, tripartitno, nepristrasno i tada će se vidjeti koliko smo dobri, loši i šta treba mijenjati - rekla je Mišić.

Prema njenim riječima, nakon takve analize se vide mogući pravci djelovanja, ali da se prije toga mora znati šta se želi postići.

- Činjenica je da mi od Vlade RS nismo čuli šta želi da postigne kao cilj, u bilo kojoj sferi na koju želi u ovom trenutku da djeluje, a što je zapisala u Ekonomskoj politici - kazala je Mišić.

Ona je ocijenila da su potrebne korjenite promjene u inspekcijama i da je cilj da ne smije postojati nijedna institucija i pojedinac koji ne poštuje bilo koji zakon, a da pritom ne snosi posljedice zato što ga ne poštuje.

Podsjećamo, Vlada RS donijela je polovinom prošlog mjeseca odluke o formiranju Odbora za reformu privrednog sistema i Odbora za reformu javnog sektora RS. Ovim odborima rukovodiće potpredsjednici Vlade RS Anton Kasipović i Srebrenka Golić, a uz resorne ministre, u njihov sastav ulaze i predstavnici socijalnih partnera - sindikata i poslovne zajednice.

U fokusu rada Odbora za reformu privrednog sistema biće aktivnosti na donošenju i izmjeni propisa radi sprovođenja reforme privrednog sistema, suzbijanja sive ekonomije i mjera u oblasti rada i zapošljavanja.

Stimulisati investicije

Ključne oblasti djelovanja Radne grupe za reformu privrednog sistema RS usmjerene su na poboljšanje konkurentnosti i likvidnosti privrede kroz kreiranje stimulativne poreske politike s ciljem rasterećenja i stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje, kao i stimulisanje investicija. Ovo je saopšteno petak iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću, nakon sastanka Radne grupe za reformu privrednog sistema, čiji je koordinator Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.