Izvor: biznis.ba | Nedjelja, 15.02.2015.| 19:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Puštena u rad dizel lokomotiva u RMU "Zenica" - U planu nabavka širokog čela vrijednog 19 mil KM

U RMU "Zenica", u petak (13. februara 2015. godine) puštena je u rad manevarska dizel lokomotiva, nabavljena sredstvima JP "Elektroprivreda BiH", u okviru procesa dokapitalizacije Rudnika. Vrijednost investicije je 939.500 KM bez PDV–a.

Nova lokomotiva MDD 3-00 sa dva "Caterpillar" dizel motora CAT C6.6 ACERT ukupne snage 300 kW, zamijeniće dosadašnju manevarsku parnu lokomotivu.

Manevarska dizel lokomotiva omogučiće pouzdaniji transport uglja, povećati kapacitet i stepen pouzdanosti tehnološkog procesa te smanjiti troškove i vrijeme održavanja.

Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju u "Elektroprivredi BiH" govoreći o novim ulaganjima te firme u RMU "Zenica", izjavio je da su u tom rudniku u narednom periodu planirana nova sredstava za radove u jami Raspotočje i nabavka širokog čela vrijednosti 19 mil KM.

Esad Čivić, direktor RMU "Zenica" istakao je da će ova investicija za RMU "Zenica" imati puni značaj nakon nabavke i ugradnje širokog čela u jami Raspotočje kada se očekuje znatnije povećanje proizvodnje uglja.

Proizvođač lokomotive je "Express – Service" Bugarska, a isporučilac "KA Tire BH" iz Sarajeva.

Ukupna vrijednost realizovanih investicija JP "Elektrorpivreda BiH" u RMU "Zenica" iznosi 23,5 mil KM, od ukupno planiranih 25,5 mil KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.