NavMenu

Da li će nova Vlada TK okončati agoniju proizvođača obuće?

Izvor: eKapija Petak, 13.02.2015. 12:12
Komentari
Podeli
Juče je u prostorijama Vlade TK održan sastanak između Mulage Fejzića ministra industrije, energije i rudarstva TK i predstavnika Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida". Do većih dogovora nije došlo, izuzev što je dogovoren novi sastanak na kojem će radnike saslušati mandatar za sastav Vlade TK Bego Gutić, predsjedavajući Skupštine TK Senad Alić, kao i predstavnici klubova političkih stranaka. Sa Alićem su jučer već razgovarali, ali do dogovora ni tada nije došlo, saopštio je RTV "Slon".

Radnicu su poručili da će na ulici provoditi dane sve dok se njihovi osnovni zahtjevi ne ispune, jer kako kažu, svakako nemaju gdje.

- Za uvezivanje radnog staža svim radnicima "Aide" potrebno je 6 mil KM. Vladi je bolje da ne ide dalje u agoniju i baca pare, već da dignu kredit i povežu nam staž i da nas se već jednom riješe - kazao je Hasan Užičanin, potpredsjenik Sindikata FO "Aida".

Radnici traže garanciju za posao koji im se nudi, da imaju zagarantovan lični dohodak, plaćene doprinose, ali kažu i da im se s druge strane prijeti da ne smiju odbiti posao. Tvrde da ga neće odbiti, ako dobiju garanciju za svoje zahtjeve.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić, kazao je da će u narednom periodu Vlada TK pokušati naći način za rješavanje problema uvezivanja radnog staža radnika "Aide", ali i da će se pozabaviti i pitanjem gdje su završila novčana sredstva koja je Vlada davala "Aidi". Zato od finansijskog i generalnog direktora "Aide" traži izvještaje o utrošenim sredstvima za prošlu godinu.


- Vlada je u prošloj godini u dva navrata novčano pomagala ekonomsku održivost fabrike, da radnicama bude plaćeno zdravstveno osiguranje, i da se nekih desetak radnika penzioniše i ta cifra ide do nekih 200.000 KM. Zato smo i tražili izvještaje od direktora - tvrdi ministar Fejzić.

Preksinoć su 23 radnika provela noć u fabrici. Kažu da spavali nisu, već su sjedeći na stolicama dočekali jutro. Promrzli i gladni, uputili su se pred zgradu Vlade nadajući se ako ne rješenju, bar čvrstom obećanju, navodi RTV "Slon".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.