NavMenu

Sve više prevara u poslovanju sa kompanijama iz Kine - Kako zaštititi domaće firme?

Izvor: eKapija Petak, 13.02.2015. 09:31
Komentari
Podeli
Sve više preduzeća iz BiH, u posljednje vrijeme, žrtve su prevara u poslovanju sa kompanijama iz Kine. Da bi naša privredna društva ostvarila prava na nadoknadu štete nastale kupovinom sporne robe, koja u najvećem broju slučajeva ne odgovara ugovorenom kvalitetu, Ambasada BiH u Kini poziva privrednike da im se obrate preko Ministarstva inostranih poslova BiH, saopšteno je na sajtu Privredne komore RS.

Neke od mogućnosti da se preduprijede eventualne zloupotrebe i nelegalne radnje kineskih kompanija prilikom prodaje određene robe našim preduzećima, kako ukazuju u Ambasadi, prvo moraju da provjere potencijalnog partnera iz ove daleke zemlje. Najsigurniji način je da se provjera izvrši putem Odsjeka za trgovinu u određenoj provinciji Kine, u kojoj se nalazi kompanija, za šta Ambasada stoji na raspolaganju.

Takođe, eventualne zloupotrebe moguće je spriječiti i tako što će svako naše privredno društvo izvršiti obaveznu kontrolu pri slanju robe iz Kine u BiH. Da bi se to realizovalo, neophodno je da predstavnik preduzeća iz BiH dođe na "utovar" robe u kontejner i prekontroliše kvalitet predmetne robe. Dosadašnja iskustva govore da su pojedine kineske kompanije dostavljale uzorke tražene robe vrhunskog kvaliteta, na osnovu čega kupac iz BiH pristane na kupovinu te robe i, po uobičajenoj praksi, uplati 30% avansa. Nažalost, kupac ne dođe na provjeru robe, odnosno ne pošalje svog predstavnika da obavi kontrolu utovara, uplati preostali avans od 70%, a kineski partner ne ispoštuje ugovor, tačnije ne dostavi robu predviđenog kvaliteta. Zbog toga, iz Ambasade navode da je mnogo isplativije da kupci ulože sredstva u "kontrolu" i na taj način rizik svedu na minimum, nego da dovode u pitanje gubitak više stotina hiljada dolara.


Ukoliko se pojedine kompanije iz BiH opredijele za uvoz velikog broja roba, mašina ili nekih drugih proizvoda u vrijednosti više miliona dolara, iz Ambasade sugerišu da je potrebno da otvore predstavništvo u Kini ili sklope ugovor sa nekim od privrednih društava iz BiH koje već ima predstavništvo u ovoj zemlji. Na taj način, minimalne su šanse za nepoštivanje ugovora od strane prodavca.

Iskustva pokazuju da one kompanije koje imaju otvorena predstavništva u Kini ili su sklopili ugovor o kontroli poslate robe, kao što su "Fis" Vitez, "Boksit" Milići, "Tropic" Banja Luka, do sada nisu imale veće probleme u poslovanju sa kineskim partnerima.

Prema navodima iz Ambasade, slične probleme imaju i preduzeća iz zemalja bivše SFRJ, koje ambasade pokušavaju riješiti na isti način, a razmatra se i zajednički nastup u zastupanju interesa naših kompanija pred nadležnim kineskim institucijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.