Izvor: Nezavisne novine | Petak, 13.02.2015.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rast stranih investicija u BiH na "klimavim nogama" - U 2015. očekuju se ulaganja od 880 do 940 mil KM

Direktne strane investicije u BiH bi narednih godina trebalo da zabilježe rast, pa se tako očekuje da čak premaše "magičnu" cifru od milijardu maraka.

Pokazuju to projekcije stranih direktnih ulaganja za period 2014 - 2017. godina, svrstane u Nacionalni program ekonomskih reformi, koji je Savjet ministara BiH usvojio na svojoj posljednjoj sjednici.

Ipak, u ovom dokumentu se upozorava i na niz faktora koji bi mogli uticati na neispunjavanje plana stranih investicija u BiH, a koji se najviše odnose na moguća smanjenja ulaganja u naftni i djelimično u elektroenergetski sektor, te nezainteresovanost stranih ulagača za privatizaciju preostalog državnog kapitala. Kako je pojašnjeno, kod velikog broja planiranih projekata u narednim godinama upitan je pronalazak strateškog partnera i načini finansiranja, što bi svakako moglo ugroziti plan investicija.

Tako se, prema procjenama sadržanim u ovom dokumentu, ove godine očekuju direktna strana ulaganja u iznosu od 880 do 940 mil KM.

- Ulaganja u elektroenergetski sektor u ukupnom iznosu od oko 690 mil KM, i to kompanija EFT do 340 mil KM, "Comsar Energy Ltd." do 200 mil KM i Termoelektrana - Toplana (TE-TO) "Zenica" 150 mil KM, te ulaganja u ostale sektore u rasponu od 190 do 250 mil KM - stoji u ovom dokumentu.

Kako su naveli, ulaganja EFT grupe u TE "Stanari" iznose oko 300 mil KM, a očekuje se i početak gradnje HE "Ulog" od strane iste grupe s prosjekom godišnjeg ulaganja do 40 mil KM. Dalje, "Comsar Energy Ltd." planira početak gradnje HE "Mršovo" ukupne vrijednosti oko 200 mil KM, što bi godišnje u prosjeku donosilo oko 50 mil KM.

- Tu je i nastavak ulaganja u TE "Ugljevik 3" u iznosu od 150 mil KM. U ovoj godini TE-TO "Zenica" nastavlja izgradnju s pretpostavljenim ulaganjem do 150 mil KM - navedeno je u ovom programu.

Prema projekciji, direktna strana ulaganja u sljedećoj godini bi bila od 980 do 1,080 mlrd KM. Od tog iznosa, ulaganje u elektroenergetski sektor bi iznosilo oko 680 mil KM - ulaganje EFT grupe oko 230 mil KM, "Comsar Energy Ltd." do 200 mil KM i TE-TO "Zenica" 250 mil KM. Tu je i ulaganje u izgradnju dvije dionice autoputa na koridoru 5c, koje bi donijelo 100 mil KM, dok bi prosječno ulaganje u ostale sektore bilo u rasponu od 200 do 300 mil KM.

- Izvjestan je početak izgradnje dionice autoputa Doboj – Vukosavlje, koji bi donio 50 mil KM, te dionice Doboj Jug - Žepče sa 50 mil KM - stoji u ovom programu. Kada je u pitanju 2017. godina, procjene su da bi strana ulaganja mogla biti u rasponu od 940 do 1,040 mlrd KM. Najveći iznos opet odlazi u elektroenergetski sektor i to 440 mil KM. Pored toga, tu je ulaganje u autoputeve od 200 mil KM, te ostale investicije u rasponu od 300 do 400 mil KM.

Međutim, kada su u pitanju glavni rizici po ove planove, ističe se da je i dalje upitan pronalazak strateškog partnera i načini finansiranja za TE-TO "Zenica", TE "Tuzla" i TE "Kakanj", te strateških partnera za projekte "Gornja Drina" i "Srednja Drina". Još nisu pronađeni partneri, odnosno koncesionar za izgradnju dionica autoputa na koridoru 5c, dok je izgradnja dionice dijela gasovoda "Južni tok", koji prolazi kroz RS trenutno u zastoju. Kao prepreka bi se mogla pojaviti i moguća smanjena potreba za električnom energijom u regionu uzrokovana smanjenom ekonomskom aktivnošću, odnosno, niska cijena struje. Dalja ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta "Rafinerije Brod" su takođe upitna, usljed pojave konkurentske firme "Gazprom" na bh. tržištu.

Proces privatizacije u BiH može isto tako doći u pitanje, te se može očekivati da firme poput "Energopetrola" Sarajevo, "Hidrogradnje" i "Šipad export-importa" Sarajevo, ne pronađu zainteresovane kupce.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da prema njegovom mišljenju nije realno očekivati da već u narednoj godini direktne strane investicije premaše milijardu maraka.

- Vrlo teško je to izvodljivo jer je veoma kratak period i zato smatram da je previše optimistično da se za to vrijeme može steći pozitivna slika o BiH i ispraviti svi oni problemi koji su se nagomilavali prethodnih godina - rekao je on. Dodao je da zadnjih godina ne dolazi do poboljšanja političke situacije, ni do poboljšanja privrednog ambijenta u BiH, i u takvim uslovima strani investitori ne žele ulagati u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE