Izvor: Biznis | Četvrtak, 12.02.2015.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisi protiv gradnje hidrocentrala u NP "Sutjeska" predati Narodnoj skupštini RS

(Foto: Vedrana Džudža)
Potpisi građana koji se protive izgradnji malih hidrocentrala u Nacionalnom parku "Sutjeska" predati su juče nadležnima u Narodnoj skupštini RS, simbolično u pet do 12.

Peticija banjolučkog Centra za životnu sredinu je usmjerena ka ukidanju statusa javnog interesa koji je dodijeljen za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku "Sutjeska". U periodu od sedam dana prikupljeno je duplo više potpisa od zakonom predviđenih 3.000.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu očekuje da će ova građanska inicijativa ubrzo doći na dnevni red Skupštine.

- Struka i javnost su jasno rekli šta misle o ovom pitanju. Sada je na poslanicima da se izjasne - rekla je ona.

Potpisi su skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj, s ciljem da se građanima omogući da se izjasne o ovom pitanju.

Iz Centra poručuju da se ovdje neće zaustaviti, te će koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da "odbrane Sutjesku".

"Sutjeska" je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja "Bitka za Sutjesku" je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku "Sutjeska".

Investitor "Drina Hydro Energy" iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.