NavMenu

Strana ulaganja u Tuzlanski kanton veća za 7 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 11.02.2015. 16:00
Komentari
Podeli
Na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini došlo je do povećanja iznosa direktnih stranih ulaganja za oko 7 mil KM, podaci su Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sapštio je RTV "Slon".

Naime, u periodu 1. januar - 31. decembar 2013. godine direktna strana ulaganja na području Tuzlanskog kantona iznosila su oko 4,67 mil KM, dok je zabilježeni iznos direktnih stranih ulaganja u tom kantonu u periodu 1. januar - 30. septembar 2014. godine 11.7 mil KM.

Najviši iznos direktnih stranih ulaganja na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini realiziran je u Općini Lukavac, zatim u Općini Gračanica te u Općini Živinice. Najveći strani investitori na području kantona u 2014. godini bile su kompanije iz Republike Turske, zatim Velike Britanije i Austrije.

Potrebno je naglasiti da se podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odnose na registrovani kapital stranih kompanija kod nadležnih registracijskih sudova u BiH i koji se računaju na osnovu mjesečnih izvoda iz baza podataka registrovanih poslovnih subjekata s elementom direktnih stranih ulaganja u registracijskim sudovima u BiH.

Pored brojnih aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona na unapređenju poslovnog ambijenta i privlačenja investicija u 2014. godini, Ured Premijera Tuzlanskog kantona je po prvi put kreirao Vodič za investitore Tuzlanskog kantona koji je na jednom mjestu objedinio i prezentirao sve najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, osobe koje rade sa investitorima, ali i svi drugi zainteresirani subjekti trebaju ukoliko žele investirati ili pak posjetiti Tuzlanski kanton.


Sa svojim komparativnim prednostima koje se ogledaju u bogatstvu resursa, tradiciji kao osnovi za razvoj modernih tehnologija i novih proizvoda, kvalifikovanoj radnoj snazi, razvijenoj poduzetničkoj infrastrukturi, lokaciji koja omogućava brz i jeftin pristup tržištima, Tuzlanski kanton odavno je postao atraktivna lokacija za ulaganja, što će uz aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta činiti dodatni faktor za privlačenje novih stranih, ali i domaćih investicija, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, navodi RTV "Slon".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.