Izvor: Novosti | Srijeda, 11.02.2015.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ljekovito bilje umjesto uzgoja kukuruza u Modriči - Zarada poslije tri godine

Mještani koji žive na području opštine Modriča, naročito mladi i nezaposleni, mogli bi da se uskoro okrenu - uzgajanju ljekovitog bilja.

Da ovo područje ima povoljne agro-ekološke uslovi za plantažnu proizvodnju ljekovitog bilja, potvrđeno je i na nedavno održanom seminaru u Modriči, kojem su prisustovali brojni zainteresovani poljoprivrednici, među kojim je bilo najviše mladih.

Dovoljno govori podatak da se u Bosni i Hercegovini proizvodi samo 20% potrebnog ljekovitog bilja, a sve ostalo se uvozi, tako da je ovo najperspektivniji dio poljoprivrede Republike Srpske.

Na području Modriče velike su šanse za proizvodnju 10 osnovnih kultura koje se plantažno mogu proizvoditi, dok je na ovom području zanemarljiv broj samoniklih vrsta ljekovitog bilja.

Prema riječima Petra Ninića, iz Agencije za ekonomski i ruralni razvoj iz Banja Luke, interes za ovu vrstu proizvodnje je dosta veliki.

- Imamo dosta nezaposlenog seoskog stanovništva koje proizvodnju kukuruza želi da zamijeni ovom proizvodnjom i u 15 opština smo se uverili da je prisutno ogromno interesovanje, a najveću šansu za zaposlenje ima ženska radna snaga - kaže Ninić.

Nedeljko Kusturić ima dugogodišnje uspješno iskustvo sa ljekovitim biljem. Modričanima je prenio svoje stečeno znanje o sušenju voća, ljekovitog bilja i šumskih plodova.

- Velike su perspektive na porodičnim imanjima za proizvodnju ljekovitog bilja. U ovom poslu se može dobro i zaraditi, ali su te pare spore i teške. Već treće godine bavljenje ovim pozivom može biti isplativo. Osnovnih deset ljekovitih trava uvijek su na cijeni, a u zadnje vreme sve traženije je i začinsko bilje - napomenuo je Kusturić.

U proizvodnji kamilice, mente, matičnjaka, bosiljka, nevena, peršuna, valerijane i bijelog sljeza, kako je rečeno na seminaru u Modriči, na jednom hektaru proizvodnje godišnje se može zaraditi više od 10.000 maraka, a za sve što se proizvede zagarantovana je prodaja.

Seminar je organizovala Razvojna agencija Modriče sa osnovnim ciljem da se potencijalnim proizvođačima ljekovitog bilja pruži neophodno znanje i stručna podrška.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.