NavMenu

Od Banja Luke do Švedske - Još jedna uspješna godina za kompaniju "Elnos BL"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.02.2015. 12:45
Komentari
Podeli
Trafostanica "Vranje 4" koja je prije nekoliko dana puštena u rad obezbijediće dugoročno i sigurno snabdijevanje potrošača jugoistočne Srbije električnom energijom. Ovaj projekat vrijedan 20,5 mil EUR, realizovan je u saradnji kompanije "Siemens" i prošlogodišnjeg finaliste za nagradu "eKapije" "Aurea" banjolučke kompanije "Elnos BL", angažovanih na projektovanju i izvođenju kompletnih građevinskih radova.

"Elnos Group" je u 2014. godini ostvarila planirane poslovne rezultate u svim oblastima poslovanja, zabilježivši najveći promet do sada, sa rastom od približno 16,6% u odnosu na prethodnu godinu. Osnovana 1996. godine u Banjoj Luci, firma "Elnos BL" u Srbiji posluje od 2001. godine od kada je aktivno angažovana i na poslovima izgradnje i obnove trafostanica na području Srbije.

"Elnos BL" je tokom 2014. učestvovao u realizaciju nekoliko velikih projekata na teritoriji BiH - izgradnji Termoelektrane "Stanari" i autoputa Banja Luka-Doboj, a tek ih očekuje nekoliko velikih poslova. Kompanija će biti angažovana na izgradnji mini hidroelektrane "Bočac 2", u koju će biti investirano 200 mil KM, dok se kraj radova očekuje u 2017. Pored toga, radiće se i na revitalizaciji hidroelektrane "Zvornik".

- Radovi na HE "Zvornik" trebalo bi da počnu u oktobru, kako je predviđeno ugovorom. Glavni projekat je u fazi izrade i taj dio posla privodimo kraju – najavljuju u "Elnosu".

Sa dodjele nagrade "Aurea"Sa dodjele nagrade "Aurea"
Rehabilitacija HE "Zvornik" obuhvatiće četiri agregata i transformatorske stanice 110 kV, projektovanje i izvođenje elektromašinskog dijela, isporuku i puštanje u rad zaštitno-upravljačkih uređaja, isporuku i puštanje u rad upravljačkog sistema elektrane, dok je za projekat izgradnje nove mini hidroelektrane "Bočac 2" "Elnos BL" nosilac ugovora kompletne elektromašinske i hidromašinske faze.

- Osim Bosne i Hercegovine i radova na vranjskoj trafostanici, tokom prošle godine kompanija "Elnos BL" je rekonstruisala trafostanice 110/20kV "Bečej" i trafostanice "Beograd 18-Ralja" u blizini Sopota, a učestvovali smo i u izradi ormana zaštite i upravljanja za pet 400/220/110kV trafostanica za javno preduzeće "Elektromreža Srbije" - kažu za "eKapiju" u ovoj kompaniji.

Nudeći tržištu najsavremenija rješenja, "Elnos Group" bilježi trend rasta i u segmentu proizvodnje. Elektrodistributivna mreža Srbije modernizovana je tokom prethodne godine sa 92 trafostanice "Biosco CS" 10/0,4 kV – 1x630/1000 kVA iz proizvodnog pogona ove kompanije u Batajnici.

- Dva velika projekta realizovali smo za "Elektrodistribuciju Beograd", dok smo jedan veći realizovali za "Elektrovojvodinu" – kažu u "Elnosu".

Fabrika prefabrikovanih betonskih trafostanica "Biosco CS" u Beogradu, po licenci kompanije "Schneider Electric", od otvaranja u novembru 2013. godine proizvela je 120 ovih trafostanica, od kojih je 68 isporučeno "Elektrodistribuciji Beograd", a 44 "Elektrovojvodini". Riječ je o inovativnom proizvodu koji unapređuje sekundarnu distribuciju energije i dio je pametne mreže.

(Foto: Irina Milošević)
- Osim tehničkih prednosti u odnosu na ‘"kule" koje su zamjenjene našim trafostanicama, korisnici su veoma zadovoljni i njihovim vizuelnim, neupadljivim izgledom. Ono što korisnici ističu jeste i činjenica da, iako male zapremine, ovi energetski objekti raspolažu znatno većom snagom. Kao prednost navode i mogućnost da se manipulacije izvode pod naponom, jer su poluukopane trafostanice na 10 kV opremljene SF6 rastavljačima snage, koji se mogu isključivati pod naponom, što omogućava mijenjanje granica u radu – kaže za "eKapiju" Miloš Savić, rukovodilac proizvodnje trafostanica "Biosco CS".


Prošla godina za "Elnos BL" ostaće zapamćena i u segmentu proizvodnje ormara relejne zaštite i upravljanja gdje je dostignut rekordan broj od 287 projektovanih i montiranih ormara. Ovi ormari su rađeni za potrebe regionalnog tržišta, tačnije, za pet trafostanica u sistemu EMS-a i četiri trafostanice u Crnoj Gori, a tržištu su ponudili i novu generaciju plastične kodirano-sigurnosne plombe "Uniplom III", koja ima nove mogućnosti plombiranja.

Veliki planovi

U kompaniji imaju velike planove za naredni period i, kako kažu, namjeravaju da nastave tradiciju ulaganja u mehanizaciju i ljudske resurse kako bi održali kvalitet i renome kompanije koji imaju dugi niz godina na tržištu.

Kompaniju očekuje i realizacija projekata u Skandinaviji, gdje su u proteklih nekoliko godina intenzivirali svoje poslove, a osnovan je i "Elnos Nordic". Osim radova na dalekovodima i trafostanicama u Švedskoj, očekuju i nove projekte najmlađih članica kompanije "Elnos Group" – "Elnos Vienna", "Elnos Germany" i "Elnos Croatia".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.