NavMenu

Grčka pobuna protiv kravate

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 09.02.2015. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Opaska Robija Janga, autora knjige "Moć odijevanja", da prava moda na pravom političaru može da bude moćno političko oružje upravo je na probi u kolijevci evropske civilizacije. Dok se oko vrata nove grčke vlade, na čelu sa četrdesetogodišnjim premijerom Aleksisom Ciprasom, steže omča dugova, njihovo odlučno odbacivanje "zagrljaja" kravate dobija strateški smisao.

To mnogo govori o želji Grčke da ne poštuje nikakve konvencionalnosti - ističe italijanski dnevnik "Republika".

Od pažljivo bojenih tijela vođa plemena Nuba u Africi, preko kineskih imperatora i evropskih dvorova koji su iznjedrili moderno poslovno odjelo, odjevanje je jedno od oružja za izražavanje moći. Bilo da je riječ o monarhijama, vojnim, diktatorskim, ili demokratskim režimima, od ceremonijalnih odeždi do bundi, od plemenskih boja do suknjica od trske, odjeća je odvajkada izraz moći i statusa onoga koji je nosi, ali otkriva dosta i o samoj strukturi društva.

Ne čudi stoga da je 46.000 odobravajućih "lajkova" na "Fejsbuku" sakupio novi grčki ministar finansija Janis Varufakis (53), čiji su ranac, podignuta kragna jakne i odsustvo kravate izraz, njegovim sugrađanima, neformalnosti i britkosti, posebno prema kreditorima. S druge strane, ne čudi ni reakcija evropskih lidera "s kravatama".

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc se našalio na račun otvorenog Ciprasovog okovratnika. Francuski ministar finansija Mišel Sapen je prebacio prugasti šal zamjeniku grčkog ministra za finansijske odnose sa Evropom Euklidu Cakalotosu. Italijanski premijer Mateo Renci je Ciprasu poklonio kravatu da je stavi kad Grčka izađe iz dužničke krize. Njemački zvaničnici su presekli - ne postoji "dres kod", grčki ministar finansija može da dođe u Berlin odjeven kako želi, pod uslovom da jasno iznese planove svoje vlade.

Oko 90% svjetskih lidera prati "dres kod" najrazvijenijeg djela čovečanstva koji podrazumjeva odjelo, mašnu, (katkad) tašnu. Odstupanja od ovoga karakteristična su za lidere koji slijede političke puteve kojima se rijeđe ide.

Uniforma nalik radničkom kombinezonu je zaštitni znak već tri generacije lidera komunističke sjevernokorejske "dinastije" Kim. Lideri najizolovanije države izdvajaju se odjećom, koja je, ipak, probila granice, pa je jedan francuski ekspert nazvao "modom Kim Džong Ila".

Predsjednik Urugvaja Hoze Muhika svoje ljevičarske ideje iskazuje i neformalnim načinom života na farmi, vozeći staru "bubu" i odjevajući se komotno, u široku košulju bez kravate preko pantalona često zavrnutih nogavica i hodajući u papučama. Ovaj imidž koji, uz male modifikacije, prati Muhikinu "titulu" najsiromašnijeg predsjednika na svjetu, postao je i zaštitni znak njegove popularnosti.


Najstariji profesionalni fudbaler, bolivijski predsjednik Evo Morales vlada od 2006. godine u odjeći inspirisanoj tradicijom. Njegov ležerni stil, prepoznatljiv koliko i ljevičarski stavovi južnoameričkog lidera, pokušali su da koriguju pojedini visoki gosti, diskretnim primjedbama da bi mogao da pokaže više poštovanja oblačenjem odjela. Premijer Indije Narendra Modi svoju osobitost u najbrže rastućoj svjetskoj ekonomiji izražava dobro odabranim pastelima i nesvakidašnjim odjelima. Živopisnim izgledom prva predsjednica Malavija Džojs Bande ističe da je prva dama na čelu ove države.

Prije nešto više od pola vijeka Džon Kenedi je ležernošću unio dah svježine u Bijelu kuću. U konzervativnom Vašingtonu je zbog toga podigao mnogo obrva, ali je osvojio i mnoga srca Amerikanaca, kojima se približio upravo zbog nonšalancije, ali i novog stila u Bijeloj kući. Posle njega nije više bilo neobično da predsjednik zavrne rukave, skine sako, pojavi se u sportskoj odjeći...

Unovčeno

Predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma je boje svog Afričkog nacionalnog kongresa u kampanji prije pet godina pretočio u kožnu jaknu. Dve godine kasnije ona je prodata na aukciji za 20.000 evra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.