Izvor: Tanjug | Subota, 07.02.2015.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SMATSA: Planirano 63 mil EUR od naknada za prelete

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira od rutnih naknada za ovu godinu prihod od 62,86 mil EUR, navedeno je u dokumentu tog tijela, koji je usvojila Vlada Crne Gore.

Kako prenosi Radio i televizija Crne Gore (RTCG), situacija u Ukrajini će doprineti preusmjeravanju velikog broja letova na ovu kontrolu, što će značiti povećan broj letova na prostoru Crne Gore i Srbije.

U dokumentu je, kako se dodaje, navedeno da se očekuje povećanje broja letova za 7,7%.

S obzirom na to da SMATSA kontroliše nebo i delom iznad BiH, od preleta te teritorije očekuje se prihod od 6 mil EUR.

Ukupni prihodi, koji obuhvataju još i prihode od terminala, obuke pilota i kontrolora letenja, te održavanje vazduhoplova, planirani su na 106 mil EUR, a rashodi na 99 mil EUR, u kojima najveću stavku čine zarade 899 zaposlenih.

U bruto iznosu, radi se o 44,8 mil EUR, odnosno 35 mil EUR za neto zarade.

Podgorički dnevnik "Pobjeda", koji je imao u uvid u ovaj dokument, navodi da bi to značilo da je prosječna bruto plata u ovoj kompaniji 4.152 EUR a neto 3.263 EUR.

Za korišćenje usluga u vazdušnoj plovidbi u oblasti termalnih kontrola letenja, korisnici vazduhoplova plaćaju terminalnu naknadu, a i u ovoj godini najviše operacija realizovaće "Air Serbia", čije je učešće 40% u ukupnom saobraćaju i za koju se očekuje porast od deset do 12%.

Od "Montenegro Airlines"-a očekuje se da ostane na nivou iz 2014. godine, odnosno da realizuje oko 5.100 poletanja.

Aviokompanije za koje se pretpostavlja da će smanjiti saobraćaj su: "Lufthansa", "Austrian Airlines" i "Wizz Air", ali i turska avio-kompanija "Turkish Airlines".

List podsjeća da je na području pod kontrolom SMATSA-e najprometniji beogradski aerodrome, a na drugom mestu je tivatski.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.