NavMenu

"Podravka" u ekskluzivnim pregovorima za preuzimanje "Žita"

Izvor: seebiz.eu Subota, 07.02.2015. 11:10
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
"Podravka" je u ekskluzivnim pregovorima za preuzimanje 51% udjela u ljubljanskom "Žitu", neslužbeno doznaju ljubljanske "Finance".

Konzorcij vlasnika (KD Group, Modra zavarovalnica, SDH i NLB Skladi) pozvao je hrvatski koncern na ekskluzivne pregovore, što sugerira da je "Podravka" i najozbijniji kandidat za preuzimanje slovenske pekarske kompanije. Neslužbeno, cijena dionica u preuzimanju iznosi oko 160 EUR, ali pregovori još traju, što znači da to nije i konačna cijena.

Prije nekoliko dana pisali smo kako se osim Podravke za preuzimanje "Žita" zanimaju i "Don Don" te francuski "Ardian Investment". Ranije se kako kandidat spominjao i "Franck" no ova kompanija očito nije uspjela okupiti konzorcij za preuzimanje slovenskog pekara.

Rasplet prodaje "Žita" u velikoj će mjeri ovisiti o "Mercatoru", odnosno "Agrokoru". Preko "Mercatora", naime, "Žito" ostvaruje značajan dio prodaje, pa je za očekivati da bi budući vlasnik prije preuzimanja želio ishoditi jamstva o nastavku suradnje.

Uz to, "Žito" se natječe za preuzimanje "Pekarne Grosuplje" koja je u vlasništvu "Mercatora". Konkurencija "Žitu" u tom poslu su "Don Don", "Čakovečki mlinovi" i Zagrebačke pekare "Klara".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.