Izvor: eKapija | Petak, 06.02.2015.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Industrija, energija i zdravstvo ključne oblasti za saradnju kompanije "Siemens" i lokalnih firmi u BiH

Snaga "Siemens"-a je u inovacijama i samo u prošloj godini imali smo 56 inovacija i aplikacija za patente po radnom danu. Ovo je sinoć u hotelu "Sarajevo", kazao predsjednik Uprave "Siemens"-a Walter Soelle na godišnjem događaju, koji je imao za cilj jačanje poslovne saradnje i predstavljanje referentnih projekata implementiranih sa lokalnim parnerima u BiH, prenosi "Indikator".

- Ipak, inovacije bez implementacije ne znače puno za poboljšanje života ljudi pa je naša snaga inovacija upravo u globalnoj prisutnosti u više od 190 zemalja svijeta. Čak i u malim zemljama, poput ovih u Adriatic regiji prisutni smo sa našim regionalnim kompanijama, govorimo jezike naših kupaca i svjesno smo specifičnih želja i potreba svakog tržišta ponaosob. Implementacija naših tehnologija je uspješna zbog lokalnih partnera i u tom procesu razmjenjujemo znanje i tehnologije sa nečim veoma vrijednim za nas: znanjem o lokalnoj ekonomiji, infrastrukturi i društvu - kazao je Soelle i zahvalio na saradnji i povjerenju mnogobrojnim lokalnim partnerima "Siemens"-a, čiji su predstavnici prisustovali prijemu.

Prisutnost na tržištu je predstavljena u interesantnom formatu tok šoa gdje su gosti imali priliku da se upoznaju sa referentnim projektima u tri ključna segementa "Siemens"-a u BiH: industrija, energija i zdravstvo u kojima je "Siemens" partner lokalnoj ekonomiji.

"Siemens" je, između ostalog, u sektoru industrije ponudio rješenja za lokalnu kompaniju "Kaldera", koja je partner njemačkom "Buderus"-u i za tu globalnu kompaniju izrađuje elektro ormare u koje ugrađuje "Siemens"-ovu opremu za industrijsku automatiku. Pomoću rješenja kompanije "Kaldera" i "Siemens"-ove tehnologije, "Buderus" povećava fleksibilnost, efikasnost i produktivnost svoje proizvodnje. Druga relevantna referenca je tehnološko rješenje za opremu za proizvodnju peleta kompanije "Kovan" koja koristi "Siemens" opremu za postizanje veće energetske učinkovitosti.

JP "Autoceste FBiH" koriste "Siemens"-ova rješenja (kontrolore SIMATIC i SCADA sistem za vizuelizaciju procesa) za upravljanje tehničkom opremom tunela u BiH (trepteća svjetla, semafori, vodosprema za gašenje požara i druge opreme koja pridonosi većoj sigurnosti vožnje i prije svega efikasnosti upravljanja tunelom).

Lokalni partneri na projektu cjelovitog rješenja za tunele bili su "Electra" i "BS Telekom".

TE "Tuzla" kao jedan od najvećih energetskih objekata u BiH koristi "Siemens"-ova rješenja za pouzdaniju i efikasniju dopremu uglja, a a cjelovito rješenje odradili su lokalni partneri "Elcom" i "Termomatik".

U sektoru energije "Siemens" razvija rješenja za cijeli energetski "value chain" (od proizvodnje energije, prijenosa i distribucije do menadžmenta energetskih sistema). U zadnjih nekoliko godina "Siemens" je doprinjeo većoj iskoristivosti i dužoj životnoj dobi Hidroelektrane "Trebišnjica" ugradnjom novih transformatora koji su povećali raspoloživost elektrane za krajnje potrošače.

Instaliranjem SCADA sistema kontrole, postignuta je veća pouzdanost "Elektrodistribucije Sarajevo" i stabilnost elektroenergetskog sistema, a revitalizacijom sistema upravljanja termoelektranama "Kakanj" i "Tuzla" povećana je i pouzdanost elektroeenergetskog sistema za više od 724.000 kupaca na području FBiH.

Sektor zdravstva u BiH je poboljšan putem saradnje sa zdravstvenim institucijama širom BiH i "Siemens" rješenja za bolju dijagnostiku: MR, CT, RTG, litotripsija i ultrazvučnih aparata. Najsavremenije tehnologije za magnetnu rezonancu inastalirane su u SKB Mostar, te Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš Sarajevo. U Kliničkom centru u Sarajevu je instaliran prvi uređaj za IMRT koji nudi višestruku precinost i efikasnost radioterapije u usporedbi sa konvencionalnim tehnologijama, prenio je "Indikator".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.