NavMenu

Sarajevski "ToFi" i Centar "GastroID" učestvovali na svjetskom sajmu gastronomije i hotelijerstva u Lionu

Izvor: eKapija Petak, 06.02.2015. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Centar za obuke u gastronomiji i ugostiteljstvu "GastroID" je zajedno sa firmom "ToFi" iz Sarajeva krajem januara 2015. boravio na organizovanom studijskom putovanju u francuski grad Lion, gdje se održavao specijalizovani svjetski sajam hotelijerstva i gastronomije "Sirha 2015", prenosi "Klix".

U toku pet dana boravka u Lionu, naši predstavnici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima kako u gastronomiji, tako i u industriji profesionalne pekarske, slastičarske i kulinarske opreme i novih tehnologija koje se koriste u svijetu.

U okviru ovog događaja održano je i prestižno takmičenje kuhara "Bocuse d'Or 2015", gdje su 24 zemlje pokazale vlastita kulinarska dostignuća u domenu primjene novih tehnologija, znanja i umijeća u pripravljanju hrane.

Bosanskohercegovačka delegacija koja je boravila na sajmu zajedno ima oko 80 godina iskustva u domenu gastronomije, i u toku prošle godine predstavili su BiH i u svjetskom gastronomskom centru, Parizu, na svjetskom sajmu kruha i čokolade "Europain 2014", a tom prilikom posjetili su i čuvenu gastronomsku akademiju "Le Cordon Bleu". U Lionu je ovaj put još odranije poznata kompanija "ToFi" predstavila i svoj centar GastroID, kroz koji je pokrenula projekt edukacije kuhara/ica i ostalog osoblja za djelatnosti u ugostiteljstvu. Projekt je pokrenut uz podršku Švicarske ambasade u BiH kroz projekt Prilika Plus.

- Gastronomiju je potrebno posmatrati kao glavnu žilu turizma, nešto što može donijeti korist bh. ekonomiji, te je potrebno recipročno i ulagati u istu, a mi iz kompanije "ToFi" i Centra "GastroID" ne zaostajemo za svjetskim trendovima - rekao je Elvir Toholj, direktor kompanije "ToFi" i glavni menadžer Centra "GastroID".

Činjenica je da se trendovi i tehnologije u ugostiteljstvu i gastronomiji brzo mijenjaju i napreduju, te je shodno s tim potrebno uložiti dodatne napore u smislu educiranja primarno onih koji educiraju u sistemu formalnog obrazovanja, a nažalost, kako navodi Toholj, česta je pojava da ni neki nosioci sektora nemaju potrebna znanja i iskustva, dok su sami konzumenti generalno gastronomski neosviješteni.


- U BiH, zemlji sa toliko puno turističkih i gastronomskih potencijala, nalazimo se u jednom klasičnom vakuumu gdje poslodavac želi zaposliti profesionalan kadar, a to mu nije omogućeno i cijela branša snosi posljedice. Vizija "GastroID" centra je postaviti najveće standarde poslodavcima u oblasti turizma i ugostiteljstva kada je obuka radnog kadra u pitanju, te staviti naglasak na stvarne potrebe ove oblasti - dodao je Toholj, a prenosi "Klix".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.