NavMenu

EFT grupa ulaže 131,2 mil KM u TE "Stanari" u 2015.

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.02.2015. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: eft-stanari.net)
Projekt TE "Stanari" jedna je od najvećih investicija u energetskom sektoru BiH. Po budžetu za izgradnju EFT-Rudnik i Termoelektrana "Stanari" za 2015. godinu, planirana su ulaganja od 131,2 mil EUR, izjavio je u intervjuu za "Poslovne novine" Ivica Jakovljević, direktor EFT-RiTE "Stanari", prenosi portal Biznis.ba.

Lani je u ovaj projekt uloženo 163,36 mil EUR, a od osnivanja kompanije EFT-RiTe "Stanari", od 2005. godine do danas, uloženo je 399 mil EUR.

Preostalu sumu do konačne cijene projekta uložit će u nabavku nove opreme za otvaranje površinskog kopa Ostružnja. Konačna cijena projekta neće prelaziti planiranih 560 mil EUR.

- EFT grupa je i u 2014. godini nastavila uspješno da posluje. Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Republiku Srpsku, BiH i čitav region, prošle godine je bilo teško održati redovan režim proizvodnje na površinskim kopovima i gradilištima velikih energetskih objekata, kao što je Termoelektrana "Stanari". I u takvim uslovima, sve planirane aktivnosti na izgradnji svog najznačajnijeg projekta, ali i ostalih pratećih projekata, EFT je sproveo u obimu koji je planiran ili je iznad planirane dinamike. Činjenica je da u tako složenim uslovima za rad EFT-Rudnik i Termoelektrana "Stanari" nije pretrpio veliku direktnu materijalnu štetu. Imali smo rekordnu proizvodnju i prodaju uglja od dolaska EFT-a u Stanare - izjavio je Jakovljević.


Dodao je da je proizvedeno 1,2 miliona tona uglja, što je 130% planiranih količina. Od toga je domaćem i stranom tržištu prodato 1,17 miliona tona, odnosno 126 posto planiranih količina. Istovremeno, otkopano je i odloženo 6,84 miliona kubnih metara otkrivke, što je preduslov dobrog rada na uglju i tu je rezultat - 110% planirane količine. Otkrivene rezerve uglja na površinskom kopu Raškovac iznose više od 7,7 miliona tona.

- Takve proizvodne rezultate, naravno, prati i uspješno finansijsko poslovanje - izjavio je Jakovljević za "Poslovne novine", prenosi Biznis.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.