Izvor: B92 | Četvrtak, 05.02.2015.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Ikea efekat" pogurao BDP Hrvatske

U Hrvatskoj se konačno mogu čuti i razmišljanja da bi BDP ovoga puta moga da izroni iznad nule. Za veću potrošnju najviše "kriva" "Ikea".

Za povoljnija kretanja u industriji, koja je nakon pet godina uzastopnog pada lani porasla 1,3%, pri čemu u decembru čak 5,3%, analitičari RBA su zaključili da će u poslednjem tromesečju imati "pozitivan uticaj na kretanja BDP-a ".

Dok analitičari još oprezno govore o mogućnosti da raste BDP-a, potpredsjednik Vlade Branko Grčić nema nikakvih nedoumica. Rast industrijske proizvodnje on je doživio kao "krunu pozitivnog trenda" u prošloj godini i biće "podsticaj za konačni izlazak Hrvatske iz šestogodišnje recesije u 2015. godini".

Osim industrije, pozitivne pomake bilježi i trgovina koja prema podacima DZS-a lagano raste četiri mjeseca zaredom. Pritom je u novembru realno povećana za 2,2% u odnosu na isti mjesec lani. S obzirom na pad zaposlenosti i činjenicu da domaćinstva raspolažu sa sve manje novca, lagani rast potrošnje od ljeta prijatno je iznenađenje. Razlozi tome, smatra Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, mogli bi biti pojeftinjenje nafte i hrane, što malo rasterećuje kućne budžete, kao i prodaja motornih vozila koja se povezuje sa javnim sektorom.

Međutim, najveći značaj u povećanju potrošnje mogao bi imati "Ikea efekat".

- S dolaskom jednog velikog trgovinskog lanca dogodila se određena supstitucija, što znači da kupci iz Hrvatske više ne odlaze po namještaj u Austriju. Osim toga, sada u Hrvatsku dolaze kupci iz susjednih zemalja - objašnjava Stojić.

Prvih pet mjeseci poslovanja zagrebačke "Ikee", prijavio je ovih dana njen voditelj Georg Placer, opravdalo je očekivanja. Kupci su pokazali visok interes i prosječno ih je bilo oko sedam hiljada na dan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.