Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 05.02.2015.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kancerski bol se može otkloniti u svakoj fazi bolesti

(Foto: Ivana Vuksa)
Savremena medicina raspolaže znanjem i lijekovima pomoću kojih se kancerski bol može otkloniti u svim fazama bolesti i kod većine pacijenata, saopštio je Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, ističući da je za dobre rezultate potrebna saradnja tima stručnjaka.

Liječenje bola zahtijeva strpljenje, povjerenje i saradnju bolesnika, porodice i tima za liječenje bola, a za ljekare koji se u praksi bave ovim problemom važna je stalna edukacija, navedeno je u saopštenju koje je potpisao v.d. direktora Instituta prof. dr Radan Džodić.

Kancerski bol se može javiti u svakoj fazi maligne bolesti. Učestalost i jačina se povećavaju kako bolest napreduje, a oko 25-30% bolesnika ima jake bolove.

Bol kao simptom maligne bolesti najviše plaši pacijenta i porodicu, a najčešće javlja kod primarnih tumora kostiju i metastaza tumora u kostima, tumora organa za varenje, pluća, dojke, prostate, jajnika i grlića materice.

Ističući da je velika zabluda da pacijent treba da trpi bol, stručnjaci instituta su naveli podatke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji pokazuju da je kancerski bol moguće otkloniti kod 70 do 90% bolesnika.

Metod SZO zasniva se na pravilnoj upotrebi lijekova koji se primjenjuju na najmanje invazivni način (na usta na prvom mjestu), po satnici, u skladu sa jačinom bola i individualnim karakteristikama bolesnika i bolnog sindroma.

Na tribini "Kako držati bol pod kontrolom kod oboljelih od raka", koju je beogradski institut organizovao prošle sedmice, pacijenti i članovi njihovih porodica dobili su stručne savjete kako da riješe neke od mnogobrojnih nedoumica i zabluda - od pravog trenutka za početak liječenja bola, načina procjene i mjerenja bola do pojave neželjenih dejstava medikamenata.

Učesnici tribine su predavačima sugerisali da se predavanja o bolu organizuju i za stručnjake, jer često ne reaguju na žalbe pacijenata vezane za bol i zatražili da se unaprijedi komunikacija ljekar-pacijent.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.