NavMenu

Turski tok proradit će već 2017.

Izvor: eKapija Srijeda, 04.02.2015. 13:15
Komentari
Podeli
Plinovod Turski tok kapaciteta 63 milijarde m3 plina godišnje bit će proveden iz Rusije u Tursku po dnu Crnog mora, uglavnom po ruti koja je bila predviđena za Južni tok.

To je poslije susreta s ministrom energetike Turske Tanerom Yildizom izjavio predsjednik upravnog odbora "Gazprom"- a Aleksej Miller, a prenio je ruski poslovni list "Kommersant", prenosi "Ruski vjesnik". Po Milerovim riječima, "Gazprom" će do 2020. prekinuti tranzit plina preko Ukrajine. Dotada bi trebalo da bude izgrađen Turski tok, a Europa bi trebalo da izgradi plinovode kako bi mogla dobiti plin iz Turske.

Oko 660 km plinovoda bit će provedeno po starom koridoru Južnog toka i 250 km po novom koridoru u smjeru europskog dijela Turske. Po mišljenju ruskih stručnjaka, ruska tvrtka je bila prisiljena izaći u susret turskim partnerima.

- "Gazprom" je inzistirao na drugoj varijanti, u kojoj bi podvodni dio plinovoda išao paralelno s drugim plinovodom "Blue Stream", i ta varijanta bi za plinsku tvrtku bila jeftinija - kaže glavni analitičar investicijske tvrtke UFS Ilja Balakirev. Po njegovim riječima, ni odabrana varijanta nije toliko loša, s obzirom na to da će preko 70% rute zapravo predstavljati Južni tok, a on je već projektiran. Glavni problem projekta Turski tok je činjenica da još ne postoji sporazum o konačnoj cijeni plina. To je izjavio turski ministar Yildiz u intervjuu za televiziju NTV.

Konkretno, prema saznanjima lista "Kommersant", turska strana zahtijeva sniženje cijene za 15%, što je prilično velik popust.

- Takav popust za Tursku može biti razmotren kao cijena koja se mora platiti za izostanak tranzitnih zemalja - kaže Ivan Kapitonov, docent Katedre za državno reguliranje ekonomije Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS). Istodobno, po njegovim riječima, sama Turska postaje tranzitna zemlja.


- U sadašnjoj varijanti projekt podrazumijeva rizik da Turska nametne svoje uvjete, i to je od početka bilo jasno. Vjerojatno će Turska svakako dobiti neki popust - smatra Balakirev. Po riječima Ilje Balakireva, otvaranje prve linije će već 2017. omogućiti da se tranzit preko Ukrajine smanji za četvrtinu, što znači da bi se popust trebao isplatiti, prenosi Energetika-net.

Morsku dionicu plinovoda "Gazprom" će graditi samostalno, a u realizaciji projekta kopnene dionice s turske strane pridružit će mu se tvrtka "Botas". Kako je rečeno dopisniku Ruske riječi u "Gazprom"-ovoj informativnoj službi, glavni zadaci tvrtke su analiza varijanti ruta na teritoriju Turske i definiranje točke izlaska plinovoda iz mora, prenosi Energetika.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.