Izvor: eKapija | Srijeda, 04.02.2015.| 09:04

Zadruga "Agrisan" iz Sanskog Mosta prvi proizvođač rasadnica u USK

Zemljoradnička zadruga "Agrisan" iz Sanskog Mosta posjeduje jedan od najvećih plasteničkih kompleksa u kojima se na 3.000 metara kvadratnih odvija intenzivna plastenička proizvodnja, a odnedavno je postala i prvi registrovan proizvođač rasadnica na području Unsko-sanskog kantona ali i šire, javlja RTV USK.

Zemljoradnička zadruga "Agrisan" posljednjih godina postiže zavidne rezultate u plasteničkoj proizvodnji. S ciljem povećanja kvaliteta svojih proizvoda, "Agrisan" je od ove godine kod nadležnih institucija uspio registrovati djelatnost za proizvodnju rasadnog materijala, čime su postali prvi registrovan proizvođač rasadnica na području kantona. To nam je potvdio direktor "Agrisana", Senad Hadžibajramović, koji je istakao da se trenutno vrše pripreme za početak proizvodnje, a ove godine imaju u planu proizvesti preko 20.000 rasadnica različitih povrtlarskih i voćarskih kultura.

Osim proizvodnje rasada za vlastite potrebe, ovi proizvodi biće distribuirani i na tržište, tako da će uskoro biti dostupni i domaćim poljoprivrednicima. Osim aktivnosti vezanih za plasteničku proizvodnju, Zemljoradnička zadruga "Agrisan" nedavno je registrovala i novi brend pod nazivom "Plodovi devet rijeka". Ova aktivnost ima za cilj da stvori prepoznatljiv imidž kod domaćih poljoprivrednih proizvoda, koji bi se brendirali pod jednim imenom, i kao takvi bi se izdvajali na tržištu od svih ostalih poljoprivrednih proizvoda. I pored svih poteškoća koje godinama prate poljoprivredne proizvođače, poljoprivrednici okupljeni oko zemljoradničke zadruge "Agrisan", zahvaljujući upornosti i radu, te primjenom svremenih tehnologija u proizvodnom procesu, još uvijek uspjevaju proizvesti kvalitetan domaći proizvod, javila je RTV USK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.