NavMenu

"Dalekovod TKS" iz Doboja otišao u stečaj

Izvor: eKapija Srijeda, 04.02.2015. 16:15
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Privredni sud u Doboju donio je odluku o stečaju dobojske Tvornice konstrukcija i stubova "Dalekovod" Bukovica Mala, koja posluje u sastavu zagrebačke kompanije "Dalekovod" u čijem je vlasništvu više od 97% kapitala, navodi RTRS.

Privremeni stečajni upravnik Milan Kovačević rekao je da ovo preduzeće nije u stanju da nastavi da radi tako da će se primijeniti samo pasivna strana stečaja, odnosno rješavanje statusa obaveza.

Kovačević je na jučerašnjem sastanku sa radnicima rekao da je rano da se izjasni o ukupnim potraživanjima, ali da su ona na nivou vrijednosti imovine akcionarskog društva "Dalekovod" Bukovica Mala koja iznosi od 8 do 10 mil KM.

Prema njegovim riječima, problem usložnjava činjenica da se proizvodni kompleks prostire na oko 10 hektara, od čega "Dalekovodu" pripada 5,7 hektara, a ostatak preduzeću "Cindal", koji nije završio investiciju izgradnje, a privredni kapacitet se tretira u cjelokupnoj fazi od proizvodnje konstrukcija do cinčanja kao završnog dijela.

Kovačević je ocijenio da je apsurd i da jedan hipotekar raspolaže mašinama, a drugi objektom u kome se mašine nalaze.

- Sa jučerašnjim otvaranjem stečaja, svih 140 radnika koji su bili u stanju čekanja upućuje se Zavodu za zapošljavanje, za šta je već pripremljena odgovarajuća dokumentacija o potraživanjima radnika koja su objavljena na oglasnoj tabli kod portirnice - naveo je Kovačević.

Objasnio je da su potraživanja radnika oko 2 mil KM, tj. devet plata koji pripadaju radnicima koji su dočekali stečajni period, a sva ostala potraživanja se dijele proporcionalno masi isplatnih sredstava koja će se ostvariti prodajom ili strateškim partnerstvom. On je istakao da su najteži isplatni red hipotekarna sredstva koja čine većinu imovine fabrike i koja imaju prioritet u odnosu na prva dva.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, Tane Peulić, rekao je da će radnici po uručenju rješenja o prestanku radnog odnosa biti upućeni na biro rada gdje će ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje.


Prema njegovim riječima, Zavod za zapošljavanje Srpske će u sljedećoj fazi poslati zahtjev Vladi Srpske da se za radnike uplati 1% za nezaposlenost.

Na jučerašnjem informativnom sastanku došlo je i do međusobnih optužbi članova dva sindikata koji djeluju u "Dalekovodu", u vezi sa odgovornošću i nelegalnoj prodaji imovine preduzeća u predstečajnom postupku.

Uprava "Dalekovoda" predala je 28. aprila prošle godine Privrednom sudu u Doboju prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Većinski vlasnik iz Zagreba odluku je obrazložio da bi u fazi rekonstrukcije matične firme, troškovi poslovanja, te dugovi "Dalekovoda" iz Doboja nastali od 2009. godine do 2012. godine bili preveliki za nastavak proizvodnje, prenosi portal RTRS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.