NavMenu

Dućani kao prije 100 godina - U Sarajevo se vraća poslastičarska čaršija

Izvor: eKapija Utorak, 03.02.2015. 13:25
Komentari
Podeli
Sarajevo bi, nakon više od 100 godina, ponovo moglo dobiti halvadžijsku čaršiju, koja je okupljala poslastičare na Baščaršiji sve do 1908, kada je počelo njeno nestajanje. Idejni projekat obnove nekadašnje čaršije Gornji Halvadžiluk sa 13 dućana na mjestu današnjeg kombijskog stajališta, iznad tramvajske stanice, napravio je arhitekta Mufid Garibija, prenosi portal "Sarajevo construction".

Dućani bi se uklopili u arhitekturu Baščaršije, a svaki bi zauzimao do 10 kvadrata, što je predviđeno i regulacionim te urbanističkim planom. Prema riječima načelnika Starog Grada, Ibrahima Hadžibajrića, za realizaciju bi se koristila namjenska sredstva od iznajmljivanja poslovnih prostora.

- Da u svakom dućanu bude po dvoje zaposlenih, to bi značilo najmanje 26 novih radnih mjesta. Od 2009. godine osposobili smo skoro 90 poslovnih prostora koji su bili potpuno devastirani. Nova lokacija za kombijsko stajalište mogla bi biti stanica preko puta Vijećnice, koja i pripada GRAS-u, ili, eventualno, u blizini, gdje su sada dva parkinga. To će odlučiti struka kada bude završen izvedbeni projekat - kazao je Hadžibajrić.

Izmještanja taksi štanda neće biti, a između dućana predviđena su tri prolaza za pješake.

- Taksisti su imidž čaršije i načelnik je insistirao na tome da se ne diraju. Ovi dućani imali bi protivpožarne zidove, ćepenke, a donji dio bio bi od hreše. S obzirom na nagib ulice, bili bi urađeni u kaskadama, a fasada bi bila u tri boje. Prvi i zadnji dućan bili bi otvoreni na tri strane - pojasnio je Garibija.


Ovaj esnaf doživio je preporod sredinom 19. stoljeća, kada je šećer stizao iz Dubrovnika. Halvaždijska čaršija prilično je propala 1842. godine u velikom požaru, a njeno nestajanje počelo je 1908. Dijelovi halvadžijskih dućana koji su se širili prema Sagrdžijama, potpuno su nestali krajem Drugog svjetskog rata, kada su tadašnje vlasti odlučile da ruše sve što je staro, prenio je portal Sa-c.net.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.