NavMenu

Porezni rajevi - Zemlje u kojima je najlakše poslovati

Izvor: eKapija Utorak, 03.02.2015. 09:54
Komentari
Podeli
Svake godine TMF Group objavljuje izvještaj o kompleksnosti poslovanja u zemljama širom svijeta. Izvještaj se formira na osnovu pravnog sistema pojedine zemlje, ekonomskih i političkih događaja i cyber sigurnosnih rizika, a ovo je deset zemalja u kojima je najlakše poslovati, prenosi portal Klix.ba.

Novi Zeland se na ovoj listi našao na desetom mjestu. U ovoj zemlji pokretanje biznisa traje najmanje jedan dan, dok u ostalim zemljama članicama OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) to može potrajati i devet dana, piše "Business Insider".

Barbados je uglavnom poznat po nevjerovatnim plažama i kristalno čistom moru, no ova zemlja ima i različite pogodnosti za poslovanje, a tu se prvenstveno misli na političku stabilnost.

Prednosti Ujedinjenog Kraljevstva, koje je na osmom mjestu, su to što se nalazi u Evropskoj uniji, a istovremeno je izvan eurozone. London je daleko ispred ostalih gradova na tržištu i privlači strane kompanije kao nijedan drugi grad na svijetu.

Guernsey je mali otok u Engleskom kanalu. Iako je tehnički u posjedu kraljevske porodice, nije dio Ujedinjenog Kraljevstva. Još odavno je etabliran kao sigurna luka za međunarodne kompanije u kojoj nema poreza na bogatstvo, prodaju i dobit.

Kao i većina bivših britanskih kolonija, Australija uživa iste zakonske pogodnosti za poslovanje. Ova zemlja je u posljednjoj deceniji prepolovila carinske stope na uvoz i smanjila porez na jedan od najnižih među zemljama članicama OECD-a.

U Portoriku su na snazi zakoni SAD-a, ali s drugačijom poreznom politikom. Tako kompanije, u zavisnosti od aktivnosti koju obavljaju, dobijaju povlaštenu poreznu stopu od 0 do 1%.

Bonaire je još jedan karipski raj koji se na listi smjestio na četvrtom mjestu. Bonaire je prekomorska teritorija Holandije koja je 2001. godine revidirala porezni režim kako bi okončala status "poreznog raja", no mnoge kompanije još uvijek uživaju offshore porezne stope.


Irska je za investitore u Evropi jedna od omiljenih destinacija zahvaljujući niskim poreznim stopama. Kompanije kao što su "Google", "Facebook" i "Paypal" imaju svoje evropsko sjedište u Dablinu gdje uživaju porez na dobit od 25%. Prosjek u zemljama OECD-a je 41%.

Iako dio Kine, Hong Kong ima svoju regulativu i poreznu politiku, koja posebne pogodnosti daje građevinarima. Tako je ova zemlja na prvom mjestu u svijetu kada je u pitanju brzina izdavanja građevinskih dozvola.

Jersey je najveći otok u Engleskom kanalu i ultimativni porezni raj. Porezna stopa od 0 posto privukla je brojne međunarodne kompanije u ovu zemlju. Tako četiri petine lokalne ekonomije dolazi od offshore finansijskog sektora, prenosi "Klix".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.