NavMenu

Može li Mjesec riješiti naše energetske probleme?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.02.2015. 14:11
Komentari
Podeli
Da li bi rijetki plin koji se na Mjesecu nalazi u velikim količinama mogao pomoći u rješavanju globalne energetske krize?

Mnogi znanstvenici vjeruju kako bi upravo helij-3 mogao osigurati naše energetske potrebe za sljedećih 10 tisuća godina, a NASA je već počela raditi na projektima kako komercijalno iskoristiti ovaj novi izvor energije, navodi portal "Energetika".

Helij-3 je lagani, neradioaktivni izotop helija sa dva protona i jednim neutronom. Iako je relativno rijedak na Zemlji, na mjesečevoj površini ima ga i više nego dovoljno, a njegova visoka energetska vrijednost mogla bi preokrenuti trenutnu potražnju za novim izvorima energije. Primjera radi, znanstvenici procjenjuju kako bi samo 25 tona ovog plina moglo pogoniti SAD cijelu godinu.

Osim Amerikanaca, Kinezi i Rusi već su ozbiljno prionuli istraživanju mogućnosti eksploatacije ovog plina, dok se Rusi nadaju kako će već 2030. imati prvi komercijalni lunarni rudnik, prenosi Croenergo.eu.


Unatoč obećavajućim rezultatima istraživanja, te potvrdi znanstvene zajednice kako se radi o doista revolucionarnom smjeru energetske politike svijeta, da bi eksploatacija helija-3 postala realna mogućnost potreban je niz političkih odluka i brdo novaca. Pitanje koje je svakako najzanimljivije je: "Tko će biti prvi?", navodi Energetika.ba.

Firme:
NASA SAD NASA SAD
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.