NavMenu

Da li će "BH-Gas" sniziti cijene gasa krajnjim potrošačima?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.02.2015. 14:00
Komentari
Podeli
"BH-Gas" do danas nije izvršio korekcije cijena ruskog gasa niti se oglasio o tom pitanju, iako je obavijest o sniženim cijenama gasa za BiH za prvi kvartal 2015. godine od "Gazprom Export"-a primio još prije deset dana, prenosi portal Energetika.ba.

Na upit novinara "Klixa" o tome da li će biti snižene cijene gasa prema krajnim potrošačima, kako industrijskim postrojenjima, tako i domaćinstvima, iz ove kompanije nisu odgovorili proteklih dana. Portparol "BH-Gasa" Dino Salihagić potvrdio je da je obavijest od "Gazproma" stigla, te pojasnio da će odgovore dati tokom naredne sedmice.

Iako se "BH-Gas" nije oglasio o pojeftinjenju gasa, "Klix" navodi da bi nakon ovog posljednjeg sniženjima cijena, koje se izračunava na osnovu formule u koju se uključuju i sve niže cijene goriva, gas u našoj zemlji trebalo da pojeftini za najmanje 10%.

Inače, "Gazprom Export" je za prvi kvartal 2015. godine snizio cijenu gasa za BiH za 38 američkih dolara na 1000 Sm3. Ovim je cijena prirodnog gasa za Bosnu i Hercegovinu smanjena za 10% i ona sada iznosi 339 dolara na 1.000 Sm3.

Međutim, građani u BiH nastavljaju da plaćaju gas po starim cijenama za 2014. godinu u iznosu od 754 dolara na 1000 kubnih metara utrošenog gasa.


Inače, cijena gasa za domaćinstva u 2014. godini u Mađarskoj je iznosila 0,037 dolara, u Srbiji 0,043 a za BiH 0,051. Cijena gasa za domaćinstva u 2014. godini u Hrvatskoj je 0,046, u Bugarskoj 0,049, u Rumuniji je 0,031, u Turskoj je 0.033, u Poljskoj je 0,049, u Slovačkoj 0,051 dolara. Cijena je jedino veća bila za Austriju te je iznosila 0,075 dolara, navodi Energetika.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.