NavMenu

CEFTA test za EU

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.05.2007. 09:03
Komentari
Podeli

U iščekivanju primjene Sporazuma o Srednjoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) domaći privrednici moraju da se spreme da se uhvate u koštac s novom konkurencijom i većim tržištem. To je ocijenjeno na jučerašnjem (21.05.2007.) seminaru o temi "Upoznavanja i pripreme BiH o sporazumu CEFTA", održanom u Privrednoj komori RS u Banjaluci.

Učesnici seminara su istakli da je za sve koji se pripremaju za ulazak u EU i žele da se uključe u konkurentsku utakmicu učešće u CEFTA velika prednost.

"CEFTA je predvorje EU i za nas predstavlja test koliko smo spremni da radimo i koliko smo spremni da svoju privredu napravimo konkurentnom", istakla je Radmila Milivojević, potpredsjednik Privredne komore Srbije, dodavši da je povećanje konkurentnosti na makro i mikro nivou ključno pitanje za sve države regiona koje moraju da svoja tržišta učine privlačnijim za strane investitore.

Ona je istakla da privredne komore regiona moraju više sarađivati i zajednički edukovati privrednike kako bi oni na najbolji način shvatili da poslovanje u regionu nije gubitak, nego trening za nastup na velikom tržištu EU gdje vlada oštra konkurencija.

Sporazum o CEFTA, ocijenili su učesnici, izuzetna je šansa da se uredi tržište u regionu i da se poveća obim spoljntrgovinske razmjene. Ovaj dokument zamijenio je postojeći 31 bilateralni sporazum koji je uređivao trgovinu među zemljama regiona.

"Bilatrealni trgovinski sporazumi su bili niži oblik integrisanja i oni imaju relativno niske efekte na razvoj. Ulazak u zonu slobodne trgovine podiže potencijal ekonomskih efekata na viši nivo čime se postiže multilatrealni sistem koncesija u slobodnoj trgovini", istakao je Ante Domazet iz Sarajevskog ekonomskog instuta.

On je nagalsio da male zemlje same ne mogu ništa značajno da urade na velikim tržištima, ali da integrisane posredstvom CEFTA postaju dio prostora koji čini dva odsto svjetske ekonomije.

Izrazivši nadu da će primjena CEFTA početi do kraja godine, Dragica Ristić, izvršni direktor Privredne komore RS, je istakla da sve države koje će biti obuhvaćene moraju da otklone niz tehničkih barijera koje stoje na putu uspješnijoj trgovini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.