NavMenu

RS izvezla namještaj u 2014. u vrijednosti od 400 mil KM

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 01.02.2015. 20:20
Komentari
Podeli

(Foto: Teodora Brnjoš)
Proizvođači namještaja nastavili su u 2014. dugogodišnji trend rasta proizvodnje i plasmana na inostrano tržište, pa je izvoz dostigao rekordnu vrijednost od skoro 400 mil KM.

Proizvodnja namještaja porasla je prošle godine za 14,4% u odnosu na 2013. godinu. Osim povećanog plasmana u inostranstvo, porasla je i tražnja na domaćem tržištu, a glavni razlog je sanacija štete od poplava.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik naglašava da su očekivane vrijednosti proizvodnje i prodaje namještaja donekle umanjene usljed majskih poplava, jer su i preduzeća pretrpjela štetu, ali da je uprkos tome ostvaren rekordan izvoz u vrijednosti od skoro 400 mil KM.

- Veoma je važno da je prošle godine došlo do povećanja procenta proizvoda za izvoz sa većom dodatnom vrijednošću. Najveća tržišta bili su Njemačka, Italija, Srbija, Hrvatska, Holandija, a naš namještaj je stizao i u Englesku i SAD - ističe Šinik.

On očekuje da će, ukoliko ne bude vanrednih poremećaja, proizvodnja namještaja nastaviti uzlaznom putanjom i u ovoj godini.

- U ukupnoj vrijednosti izvoza drvoprerađivačkog sektora namještaj učestvuje sa oko 40%, ali bićemo u potpunosti zadovoljni kada to učešće bude bar 60% - kaže Šinik koji smatra da je nedavno formirani klaster u okviru drvne industrije pomak koji domaćim drvoprerađivačima može donijeti prednosti kroz zajednički nastup na ino-tržištu.

Direktor firme "Drvoprodeks" iz Banja Luke Darko Partalo kaže da je njihov proizvodni program uglavnom baziran na izvoz na koji otpada 85 odsto proizvodnje.

- Najviše namještaja izvozimo na njemačko tržište. Prošle godine smo ostvarili rast prihoda od deset odsto, a istu stopu rasta očekujemo i u ovoj godini. Baziraćemo se na proizvodnju za izvoz kao i do sada - kaže Partalo i naglašava da im veliki problem predstavlja manjak kvalifikovanog kadra.

Proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u državnim šumama porasla je prošle godine za 1% u odnosu na 2013. godinu. Proizvedeno je 1,94 miliona metara kubnih drveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.