Izvor: eKapija | Petak, 30.01.2015.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE.

U decembru je odjeknula vijest da Rusija odustaje od izgradnje gasovoda Južni tok. Direktne posljedice, od zemalja Balkana, osjetiće Srbija i Bugarska, ali i RS, koja je trebalo da se priključi na taj gasovod. Geopolitička igra Rusije i Evropske unije ovaj put rezultiraće time da gas ide preko Turske.

Ovih dana se u okolini Ljubinja pojavio bitumen, ispod kamena, što je bio signal da Hercegovina može da bude izvor za nalazište nafte. U 2015. može se očekivati potpisivanje ugovora sa kompanijom "Shell" o istraživanju nalazišta nafte na Dinaridima. I dok se hrvatski ekolozi protive najavljenim radovima na Jadranu, i naši ekolozi traže jasno definisane uslove istraživanja.

I RS i FBiH dobiće nekoliko novih mini hidroelektrana. Od ministra za energiju FBiH Erdala Trhulja saznali smo da FBiH može da iskoristi još 2.300 MW energije u sektoru MHE. Očekuje se dodjela lokacija za rijeku Bosnu.

Krenimo od juga zemlje.

Prvo mjesto pripalo je hidroelektrani "Dabar". Dodijeljena je dozvola za izgradnju tunela vrijednog 122 mil KM i čija bi gradnja trebalo da traje tri i po godine. Gotovi su i projekti ostalih objekata hidrocentrale, mašinske zgrade, brane, akumulacije. Slijedi izdavanje dozvola i formiranje velikog gradilišta na području Bileće i Nevesinja. Očekuje se veliko angažovanje domaće radne snage.

Inače, Okružni sud u Banjoj Luci odbio je kao neosnovanu tužbu Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, u vezi s odobravanjem Studije uticaja na životnu sredinu za izgradnju HE "Dabar".

"Južni tok je mrtav", glasila je vijest sa početka decembra prošle godine i time je dospjela na drugu poziciju interesovanja naših čitalaca. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tada da Rusija ne može da nastavi realizaciju projekta Južni tok, zbog protivljenja Evropske unije.

Dinaridi i "Shell" - treće mjesto. Britansko-holandska kompanija namjerava da u krševitim dinarskim krajevima istražuje nalazišta nafte. Ranije studije su pokazivale da se kapljice nafte mogu naći od Neuma do Glamoča.

FBiH mogla bi da sadrži između 50 i 100 miliona barela. S tim u vezi, ministar energije FBiH Erdal Trhulj ranije je rekao da bi ukupni potencijal mogao biti između 300 i 500 miliona barela.Trhulj vjeruje da bi konsultant trebalo da bude izabran u prvoj polovini 2015. godine, koji bi potom u ime Vlade FBiH potpisao ugovor o koncesiji sa kompanijom "Shell"

Za potrebe buduće TE Ugljevik 3, koju gradi "Comsar energy RS", objavljen je poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja na ležištima "Delići" i Peljave-Tobut" u Ugljeviku i Loparama, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 265,12 mil KM. Ta se investicija našla na četvrtoj poziciji.

Ležište uglja raspolaže sa 117,05 miliona tona geoloških rezervi, od čega su 77,46 miliona tona eksploatacione rezerve.

Petoplasirana je buduća hidroelektrana "Bočac 2", čija se izgradnja uskoro očekuje. Instalisana snaga MHE "Bočac 2" iznosi 8,76 MW, sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od oko 41 GWh, a njena izgradnja bi trebalo da bude okončana do polovine 2017. godine, rekli su iz preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu".

I dalje smo u hidrologiji, te se na šestoj poziciji nalazi još jedna ruska investicija - HE "Mrsovo" u Rudom. Radovi su krenuli u junu 2014. Vrijednost investicije" je 200 mil KM. Pod akumulacionim jezerom biće oko 200 hektara zemljišta, a voda će doći do regionalnog puta Brodar – Rudo – Priboj. Godišnja proizvodnja hidroelektrane biće 141 GWh struje.

Za hidroelektranu "Vranduk", čiju izgradnju kreditiraju EBRD i EIB sa 63,5 mil EUR, stiglo je pet ponuda, a interesovanje naših čitalaca smjestilo je ovu investiciju na sedmo mjesto. Međunarodni javni poziv za izgradnju HE "Vranduk" odnosi se na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekt), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.

Megalomanska investicija od čak 5 mlrd USD i na osmoj poziciji najavljena je od Kanađana, koji bi u ulagali u terminal za pretovar i skladištenje ukapljenog plina u Pločama i plinovod od Ploča, prema Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Brčkom i dalje prema državama srednje Evrope.

Devetoplasirana je kompanija "LAD Group" iz Srbije, koja se bavi izgradnjom i rekonstrukcijom sistema za pripremu pitke vode i obradu otpadnih voda, kao i različitih regionalnih sistema za vodosnabdijevanje. Ona planira da u energetske projekte u BiH uloži 70 mil EUR.

I Foča će da dobije minihidroelektranu. Investiranje u MHE "Govza" vrijedno 15 mil KM našlo se na desetom mjestu naše liste.

Listu od petnaest najčitanijih investicija završavaju dvije elektrane na gas u RS, MHE "Medna" u Mrkonjić Gradu, MHE "Ustiprača" u Rogatici, prijedorskoj toplani na biomasu i planirane minihidroelektrane u Istočnoj Ilidži.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji NEKRETNINE, INDUSTRIJA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, SAOBRAĆAJ, SPORT I TELEKOMUNIKACIJA I IT-a?

Firme:
eKapija.com Beograd
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka
Elektroprivreda Republike Srpske a.d. Trebinje
HE Dabar d.o.o. Trebinje
Vlada RS Banja Luka
Predsjedništvo BiH
GAS - RES d.o.o. Banja Luka
G Petrol doo Sarajevo
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Mostar
Royal Dutch Shell DEN HAAG , Netherlands
COMSAR ENERGY REPUBLIKA SRPSKA d.o.o. Banja Luka
Ministarstvo energetike i rudarstva RS
Opština Mrkonjić Grad
Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad
Opština Rudo
Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo
EURO ASFALT d.o.o. Sarajevo
RI CO d.o.o Deskle
Končar grupa Zagreb
STRABAG AG Stuttgart
CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
Cooperativa Muratori and Cementisti Ravenna, Italy
EBRD London
EIB
SNC-Lavalin Montréal, QC Canada
Bechtel Corporation San Francisco
ELEKTROS Banja Luka
Opština Foča
Predsjedništvo Republike Srpske Banja Luka
Interenergo d.o.o. Ljubljana
KELAG Klagenfurt
LSB ELEKTRANE Banja Luka
Opština Rogatica
ENTEA d.o.o. Sarajevo
HIDROINVEST d.o.o. Rogatica
RERS Trebinje
HIDROINVEST d.o.o. Sarajevo
SIDA Stockholm
EBRD BiH Sarajevo
Opština Istočna Ilidža
Toplana a.d. Prijedor
Tagovi:
EIB
Gryphon Capital Development Corporation
BHS grupa
Pulsat Global Capital
SNC Lavalin
Bechtel
RERS Trebinje
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2014
hidroelektrana Mrsovo
retrospektiva
retrospektiva 2014
retrospektiva energetika
retrospektiva komunalna infrastruktura i energetika 2014
HE Dabar
hidroelektrana Dabar
hidrocentrala Dabar
Južni tok
gasovod Južni tok
Vladimir Putin
Dinaridi
nafta na Dinaridima
eksploatacija nafte na Dinaridima
istraživanja nafte na Dinaridima
Glamočko polje
Erdal Trhulj
TE Ugljevik 3
termoelektrana Ugljevik 3
ležište Delići
ležište Peljave Tobut
HE Bočac 2
hidroelektrana Bočac 2
hidrocentrala Bočac 2
hidrocentrala Mrsovo
HE Mrsovo
HE Vranduk
hidroelektrana Vranduk
hidrocentrala Vranduk
investiranje u energetiku
MHE Govzda
minihidroelektrana Govza
minihidrocentrala Govza
MHE Medna
minihidroelektrana Medna
minihidrocentrala Medna
MHE Ustiprača
minihidroelektrana Ustiprača
minihidrocentrala Ustiprača
minihidroelektrane u Istočnoj Ilidži
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.