NavMenu

Švajcarac puni džepove malobrojnih štediša u RS

Izvor: Glas Srpske Petak, 30.01.2015. 12:34
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Dok se građani Srpske, koji imaju kredite vezane za franak, hvataju za glavu, jer im je rata prilično skočila, a dug porastao, malobrojnim štedišama rast "švajcarca" omogućava laku zaradu.

Iako je štednja u švajcarskim francima u RS veoma malo zastupljena, prije svega zbog destimulativnih kamata, štediša ipak ima i njima rast kursa u posljednjih nekoliko sedmica ide na ruku.

Ekonomski analitičari ističu da bi oni koji imaju štednju u "švajcarcima", ukoliko bi je sada podigli i zamijenili za evro ili marke, profitirali. Ukoliko se radi o oročenoj štednji, kako ističu, teško je prognozirati šta će se u budućem periodu dešavati s obzirom na to da sve zavisi od kretanja kursa "švajcarca".

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović kaže da nema dileme da bi svi koji štede u francima profitirali ukoliko bi novac odmah zamijenili u evro ili marke.

- To je čisto tržište. Jedni su na dobitku, drugi na gubitku. Ako je riječ o oročenoj štednji, pitanje je koji je to period i šta će se dešavati sa frankom dalje i ti depoziti su sada u statusu kvo - rekao je Stojanović i dodao da se pokazalo da je franak siguran za štednju, ali da zbog dugoročne stabilnosti ipak više vjeruje u evro.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je prijateljima koji imaju franke preporučio da ih pretvore u evre i zarade.

- Nakon što je Centralna banka Švajcarske objavila da se kurs franka određuje na bazi ponude i potražnje, franak je porastao 30 odsto, pa čak u jednom trenutku i 39 odsto u odnosu na evro. Ko je bio pametan taj je "švajcarce" pretvorio u evre i imao 39 odsto više evra. Ljudi koji drže franke su na istom, a ako hoće više onda treba da pređu na drugu valutu, a mislim da je najbolji izbor evro - naglasio je Pavlović.

Direktor NLB Razvojne banke Banja Luka Radovan Bajić kaže da franci čine mali dio ukupne štednje.

- Štednja u francima iznosi nekoliko miliona. Kamate su mnogo niže nego na štednju u evrima ili markama. Štediše sada čuvaju štednju u francima, jer im kurs trenutno odgovara. Međutim, ja to ne bih preporučio. Smatram da treba štedjeti u valuti u kojoj se zarađuje, kao što i kredit treba podizati u toj valuti - rekao je Bajić.

I u Novoj banci Banja Luka ističu da dominira štednja u evrima i markama, dok je u ostalim valutama moguća otvorena i oročena štednja.

- Zastupljenost štednje u francima je vrlo niska i u ukupnoj strukturi depozita naše banke učestvuje svega sa 0,56 odsto - kazali su u Novoj banci.

Kamate


Kamatne stope na štednju u francima u Novoj banci kreću se od 0,10 odsto na jedan mjesec do 1,90 odsto na 48 mjeseci i duže. U NLB Razvojnoj banci kamata na depozite u "švajcarcu" na godišnjem nivou iznosi 0,20 odsto i to ukoliko su oročeni od 540 dana naviše.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.