NavMenu

Kad muškarci prave selfije?

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 29.01.2015. 08:47
Komentari
Podeli
Selfiji, sa svom famom koja ih okružuje, jedan su od napornijih trendova modernog doba, a naučnici kažu da osim što zatrpavaju vaše naloge na društvenim mrežama, možda kriju i mnogo mračnije stvari.

Istraživanje tima sa Univerziteta države Ohajo, navodi da muškarci koji često postuju svoje fotografije imaju "više rezultate" na testovima kojima se utvrđuju narcizam ili sociopatija.

Kako se navodi, oni koji su digitalno manipulisali takvim fotografijama imaju još veće tendencije ka narcizmu.

- To naravno ne znači da su ljudi koji postuju mnogo selfija narcisi ili psihopate. Naši ispitanici su imali uobičajene rezultate u svim ostalim testovima ponašanja, ali su bili iznad prosjeka na testovima koji služe za određivanje asocijalnih crta ličnosti - kaže Džesi Foks, autorka studije.

Analizirani su podaci prikupljeni od 800 muškaraca starih između 18 i 40 godina, a postavljena su im pitanja o tome koliko često postavljaju selfije na društvene mreže, kako i koliko ih obrađuju prije postovanja, kao i uobičajena pitanja iz testova ličnosti.

- Oni koji su postovali više fotografija su pokazali i znake narcizma i psihopatije, ali psihopatija nije povezana sa obradom fotografija. To ima logike, jer psihopatiju karakteriše impulsivnost. Oni će "okinuti" fotografiju i odmah je postaviti na mrežu, žele odmah da se vide, ne žele da troše vrijeme za obradu - kaže Foks.


Kako navodi profesorka Foks, oni koji posvećuju pažnju obradi fotografije skloniji su takozvanoj samoobjektifikaciji, koja se rijetko istražuje u slučaju heteroseksualnih muškaraca.

- Ona vodi ka lošim stvarima, kao što su depresija i poremećaji ishrane kod žena. Sada, u eri društvenih mreža, svi su dodatno opterećeni svojim izgledom, a to znači da samoobjektifikacija postaje sve veći problem i za muškarce - kaže ona.

Njen tim sada radi na sličnom istraživanju, samo što su ovog puta ispitanici žene.

Kako prenosi "Independent", studija je objavljena u onlajn žurnalu "Ličnosti i individualne razlike".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.