NavMenu

PD "Semberija" gradi farmu krava u Novom Selu kod Bijeljine - IRB odobrio kredit od 3,5 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 27.01.2015. 13:10
Komentari
Podeli
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila je Poljoprivrednom dobru (PD) "Semberija" u Novom Selu kod Bijeljine namjenski kredit od 3,5 mil KM za izgradnju novog objekta farme za krave, kapaciteta 360 muznih grla i izgradnju nove mljekare, rekao je Vlado Živanović, rukovodilac stočarske proizvodnje na ovom dobru.

Živanović kaže da će izgradnja, u skladu sa evropskim standardima, biti završena do polovine godine.

On je pojasnio da je riječ o potpuno novom objektu farme, novom izmuzištu, a u planu je i nabavka 120 priplodnih junica iz uvoza, da bi do kraja godine broj krava muzara bio povećan na 400.

Živanović je rekao da na farmama PD "Semberija" 255 muznih krava dnevno proizvede oko 3.800 litara visokokvalitetnog punomasnog mlijeka, koje uglavnom ide u Kozarsku Dubicu, a manji dio ostaje za vlastite potrebe ovog dobra.

Na PD "Semberija", kaže Živanović, u prosjeku uvijek ima do 100 grla tovne junadi, priplodnih junica oko 130 i teladi oko 90 grla.

- Na farmi svinja, po čijem uzgoju je ovo poljoprivredno dobro najpoznatije u Srpskoj, u prosjeku ima 130 priplodnih krmača, uz 70-ak priplodnih nazimica, a na lageru trenutno ima i oko 300 bekona čija je cijena pala zbog ogromnog uvoza mesa - kaže Živanović.

On ističe da je kredit IRB-a strogo namjenski, te da će, ako nešto od tog novca ostane, biti nabavljena neophodna mehanizacija za ratarstvo i renovirani jedno do dva prasilišta za farme svinja, a sve radi planiranog povećanja broja krmača.


- Na ovaj način obezbijedili bismo i uslove za isporuku oko 3.000 bekona na godišnjem nivou - rekao je Živanović.

On je dodao da je PD "Semberija" otvorilo svoju mesnicu u gradu, te da planira da otvori još jednu u naselju Pet jezera.

Prema njegovim riječima, na PD "Semberija" počeo je i tov piladi za kuhinju ovog dobra, sa namjerom da bude proširen i za sopstvene mesnice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.