NavMenu

Božo Ljubić: Ne žuriti sa privatizacijom telekom operatera

Izvor: Nezavisne novine Petak, 18.05.2007. 09:54
Komentari
Podeli

Ne treba žuriti u privatizaciju telekom operatera, jer je pitanje koliko bi budući vlasnik bio zainteresiran za razvoj telekomunikacijske infrastrukture, izjavio je juče Božo Ljubić, ministar transporta i komunikacija BiH.

"Nije privatizacija pitanje da ili ne, pitanje je kada i kako utrošiti ta sredstva. Samo `BH Telecom` ima godišnji profit oko 160 miliona KM. Ako nastavimo razvoj infrastrukture zamislite koliki je to profit za pet godina", istakao je Ljubić, govoreći na konferenciji povodom Svjetskog dana telekomunikacija.

Rekao je da je prioritet BiH razvoj telekomunikacijske infrastrukture i dostizanje zaostatka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama (ICT), koji naša zemlja ima u odnosu na druge.

Ljubić je dodao da BiH slijedi Evropu i svijet u razvoju informacijskih tehnologija, ali zaostaje u nekim segmentima poput penetracije fiksne i mobilne telefonije.

Himzo Bajrić, predsjednik bh. Udruženja za telekomunikacije BHTEL, smatra da telekomunikacioni sektor može osigurati sredstva za vlastiti razvoj, priključiti se evropskim zemljama i pratiti ih u zaostatku od četiri do pet godina.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija, "BH Telecom" juče je u goraždanskoj direkciji otvorio drugi "Telekom centar" u BiH. U moderno opremljeni centar uloženo je oko 200.000 KM, a svečanu vrpcu presjekli su Hamdo Katica, generalni direktor "BH Telecoma", i Salem Halilović, premijer BPK Goražde.

"Nadamo se da će ovaj objekat biti mjesto okupljanja i druženja mladih, jer je generalni sekretar Međunarodne telekomunikacijske unije 17. maj proglasio danom mladosti, odnosno povezivanja mladosti sa odgovarajućom informacionom i telekomunikacionom infrastrukturom", izjavio je Katica. U Goraždu je promovirana i nova redizajnirana web stranica "BH Telecoma" i web portal.

Uskoro licenca za trećeg operatera

Ministar Ljubić je najavio da će projekat dodjele licence za treću generaciju mobilne telefonije uskoro biti na Vijeću ministara BiH, koje će odrediti cijenu licence.

"Tri operatera u BiH sigurno da će imati određene prednosti, jer imaju infrastrukturu u odnosu na one koji se u budućnosti mogu javiti, ali će licenca biti otvorena i za ostale", rekao je Ljubić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.