Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 25.01.2015.| 21:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Igman" i "Unis" od Ukrajine dobili narudžbu vrijednu 5 mil EUR - Odbijanje izvoza oružja ispravna odluka ili politizacija?

(Foto: Igman.co.ba)
Bosna i Hercegovina, odnosno firme "Igman" i "Unis", od Ukrajine je dobila narudžbu vrijednu oko 5 mil EUR, koja se odnosi na nabavku protivpancirnih metaka i municije za puške i pištolje.

Ova narudžba zbog koje je Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podnio ostavku, ne želeći da da saglasnost na izvoz, uzburkala je političku scenu u BiH. Dok jedni smatraju da je to ispravna odluka i zakonski jedina moguća, drugi su mišljenja da se radi o politizaciji i da BiH treba da isporuči ovo oružje, jer nema nijedne prepreke za to.

- Tučić šta god da je uradio snosio bi posljedice. Zakon kaže da se oružje ne isporučuje tamo gdje postoji sukob, a sa druge strane da nije potpisao, dobio bi tužbu od firmi koje su dobile narudžbu i koje su trebale isporučiti oružje u Ukrajinu, jer je prethodno dobio sve potrebne saglasnosti - rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost iz bivšeg saziva parlamenta BiH.

Naime, da bi se oružje moglo izvesti iz BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH daje saglasnost, ali po osnovu mišljenja koje moraju dati Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo odbrane. Sva ova ministarstva dala su pozitivno mišljenje na izvoz u Ukrajinu i samo je ostalo da Tučić potpiše i odobri izvoz oružja u Ukrajinu, što nije želio da uradi i zbog čega je podnio ostavku.

- Najveća odgovornost za to je na Ministarstvu spoljnih poslova, jer zakon kaže da su oni morali tražiti mišljenje od nekih članica EU i OSCE-a koje su odbile izvoz oružja u Ukrajinu. Prema našim saznanjima, Njemačka i Švajcarska odbile su da izvezu oružje u Ukrajinu - rekla je Majkić.

Protiv izvoza oružja u Ukrajinu su i još neki zvaničnici BiH, kao što je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Moje mišljenje je da BiH ne treba slati oružje ni u jednu zemlju u kojoj postoji sukob i da to nema veze ni sa čim drugim, a najmanje s unutrašnjom političkom bitkom, jer takva praksa treba da postoji svuda.

Ipak, Ivanić je mišljenja da se od Tučićeve ostavke pokušava praviti neka velika politička priča u kojoj se SNSD želi prikazati kao veliki branilac interesa Rusije, a da drugi niko ništa ne radi.

On je rekao da je razgovarao s Tučićem i da mu je rekao da pošalje upit Predsjedništvu BiH o implikacijama, te da mu je rekao da sačeka dok ne dobije odluku.

- Očito je da se nešto pokušava lažno predstaviti javnosti, što apsolutno ne stoji - rekao je Ivanić.

(Foto: Fbihvlada.gov.ba)
Sa druge strane, Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, tvrdi da nije bilo prepreka za izvoz naoružanja u Ukrajinu, jer ne postoji nijedna zabrana o tome. On smatra da se radi o političkom interesu SNSD-a, a ne zaštiti države, jer, kako kaže, postavlja se pitanje ekonomske štete po BiH i njene slike u svijetu.

- Kada je riječ o izvozu naoružanja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima glavnu koordinirajuću ulogu u davanju saglasnosti za izvoz. Zanimljiva je situacija da je ministar ušao u postupak sabiranja svih potrebnih mišljenja, a onda obustavio postupak i to nakon što je dobio sva pozitivna mišljenja. Čini se da je Milorad Dodik odlučio da njegov ministar to ne potpiše i da podnese ostavku - kazao je Osmić.

Ana Trišić Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, smatra da ostavka ministra Tučića "zasigurno neće narušiti neke odnose, jer nikakav propust nije napravljen".

- Ministar je podnio ostavku kao njegovo lično neslaganje s nekim potezima - rekla je Trišić Babić.

Ona je istakla da ne zna šta su pravi razlozi ostavke i na koje je institucije Tučić mislio kada je rekao da nije imao podršku u institucijama.

- Ministarstvo inostranih poslova BiH jedna je u nizu institucija unutar cijele procedure za izvoz naoružanja i ima svoju specifičnu propisanu proceduru na osnovu koje daje ili ne daje mišljenje - navela je ona.

Podsjećanja radi, Tučić je u četvrtak podnio ostavku na mjesto ministra, jer nije želio da potpiše dozvolu za izvoz naoružanja u Ukrajinu, objašnjavajući da se ne slaže s postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme.

Rusija cijeni potez Tučića

Rusija veoma cijeni potez Borisa Tučića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je podnio ostavku da bi onemogućio izvoz municije u Ukrajinu u svjetlu činjenice da bi realizacija takvog izvoza negativno uticala na mirovni proces.

Ovo je rekao Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH, komentarišući Tučićevu ostavku i dodajući da lično smatra da je nemoralan izvoz municije u Ukrajinu u kojoj je juče granatom ubijeno 15 ljudi, dok je 20 ranjeno.

- Prema kriterijumima EU iz 2008. godine, koji propisuju uslove za nabavku oružja i municije, zabranjeno je izvoziti u regione u kojima traju oružani konflikti - rekao je Ivancov, dodajući da odluka o izvozu naoružanja nije u skladu sa duhom i ne doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.