NavMenu

Ekolozi traže definiranje uvjeta za istraživanje nafte u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 21.01.2015. 15:30
Komentari
Podeli
Predstavnici nevladinih organizacija iz oblasti ekologije smatraju da saradnja u praćenju razvoja istraživanja nafte i gasa u Bosni i Hercegovini (BiH) treba biti jedan od prioriteta za zajedničko djelovanje u svrhu zaštite životne sredine i prava građana BiH, prenosi portal Biznis.ba.

O ovoj temu su u protekla dva dana u Sarajevu razgovarali predstavnici nevladinih organizacija, povodom najavljenih istraživanja zaliha nafte i gasa u Bosni Hercegovini od naftne kompanije "Shell".

Dosadašnja iskustva drugih zemalja s kompanijom "Shell", Argentine, Nigerije, Južnoafričke Republike i Ukrajine, predstavila je Ike Teuling iz nevladine organizacije "Milieudefensie-Friends of the Earth Netherlands".

Ova organizacija se već duži niz godina bavi praćenjem posljedica na životnu sredinu i ljudska prava koje je eksploatacija nafte od ove kompanije izazvala širom svijeta, saopćeno je danas iz banjolučkog Centra za životnu sredinu.

- Iskustva su pokazala da "Shell" uglavnom posluje u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj vrši eksploataciju. Zbog ovoga smatramo da je poseban pritisak i odgovornost na nadležnim institucijama da zaštite interese svih građana BiH - rekla je Ike Teuling.

Na sastanku se govorilo o opasnostima koje predstavlja, kako se dodaje, ne samo eksploatacija, već i istraživanje nafte.

Svi učesnici su saglasni da je u slučaju da dođe do sklapanja najavljenog koncesionog ugovora s kompanijom "Shell" jako važno definiranje uvjeta pod kojima će se istraživanja provoditi, stoji u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Jedan od navedenih razloga je i taj što Zakon o zaštiti okoliša FBiH, kako se tvrdi u saopćenju, ne predviđa obaveznu izradu studije utjecaja na životnu sredinu za projekte istraživanja i testiranja novih tehnologija, iako nadležne institucije imaju ovlaštenja da nalože izradu iste.

Predstavnik Centra za životnu sredinu iz Banje Luke Igor Kalaba je rekao da u slučaju nafte, "istraživanje može da dovede do isto tako katastrofalnih posljedica, kao i eksploatacija".


- Studija utjecaja na životnu sredinu je glavno oruđe kojim se javnosti omogućava sagledavanje potencijalnih opasnosti te mjera za sprječavanje istih - naveo je Kalaba.

Pozivu na ovaj sastanak su se osim nevladinih organizacija odazvali i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog zavoda za geologiju.

Predstavnica "Ekoakcije" iz Sarajeva Anesa Podić je navela da su "nažalost, naše vlasti do sada nebrojeno puta pokazale da im je briga o zdravlju ljudi i okolišu na dnu prioriteta, tako da će biti potreban izuzetan angažman cijele zajednice u ovom procesu, da bi se minimizirale posljedice po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva, koje u projektima ovog tipa mogu imati katastrofalne razmjere", prenosi Biznis.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.