NavMenu

Španski "Construcciones Rubau" gradiće obilaznicu oko Brčkog - Posao vrijedan 28,5 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 21.01.2015. 16:01
Komentari
Podeli
BrčkoBrčko
Po okončanju međunarodnoga tendera koji je objavljen u rujnu prošle godine, kompaniji "Construcciones Rubau" iz Španije biće povjeren posao glavnog izvođača radova na obilaznici oko Brčkog, priopćeno je juče iz ureda brčanskog gradonačelnika, prenosi portal Biznis.ba.

Riječ je o 18,7 kilometara dugoj dionici koja će biti financirana kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je procijenjena vrijednost 28,5 mil EUR.

"Construcciones Rubau" je u privatnom vlasništvu s tradicijom preko pedeset godina postojanja koja ostvaruje godišnji promet u visini od 150 mil EUR. Fokusirana je prvenstveno na izgradnju autocesta i prometnica, a najviše posluje u Meksiku, Madridu i Kolumbiji, premda je započelo njezino širenje i u druge zemlje u razvoju, u Europu i Južnu Ameriku.

Predstavnici "Construcciones Rubau" suglasni su da je prioritet suradnja s lokalnim tvrtkama, stoga će angažirati odgovarajući broj onih koje mogu jamčiti iskustvo i rad koji se očekuje, kao i tehničko i ostalo osoblje, te mehanizaciju.


Naime, intenzivne aktivnosti na izgradnji obilaznice započele su potpisivanjem ugovora 2011. godine i od toga razdoblja Vlada i Skupština Distrikta zajedno s JP "Ceste Brčko" provode niz procedura sukladno pravilima Europske banke, od eksproprijacije i humanog preseljenja, preko izrade glavnog i niza drugih projekata, pa do osiguranja građevinske dozvole koja je, za prvu fazu - pojas glavne trase obilaznice širine 50 metara, završena, prenio je Biznis.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.